Kuutostiellä viisi hirvikolaria parissa viikossa Rautjärvellä ja Ruokolahdella – Hirviaidan loppupään paikkeilla myös useita läheltä piti -tilanteita

Kolarit ovat tapahtuneet iltahämärissä tai aikaisin aamulla. Läheltä piti -tilanteita on ollut Kuutostiellä myös runsaasti.

Jussi Murtosaari

Kiima-aika on ajanut uroshiviä liikkeelle syyskuussa. Kuutostiellä on saattunut parin viikon aikan kuusi hirvikolaria, niistä suurin osa Rautjärvellä.
Kiima-aika on ajanut uroshiviä liikkeelle syyskuussa. Kuutostiellä on saattunut parin viikon aikan kuusi hirvikolaria, niistä suurin osa Rautjärvellä.

Hirvikolarit

Kuutostiellä on sattunut runsaasti hirvikolareita syykuun parin ensimmäisen viikon aikana. Rautjärvellä neljä hirvikolaria on osunut parin kilometrin alueelle Rautjärven aseman risteyksen tienoille ja yksi kolari osui Ruokolahden puolelle kunnan rajan pintaan.

– Läheltä piti- tilanteita on tullut myös tietoon monta, kertoo suurriistan virka-apuhenkilö Timo Kuru Rautjärven Untamon Jahdista.

Hirvikolarin tapahtuessa Kurun puhelimeen tulee heti hälytys.

– Kahdessa syyskuun hirvikolarissa hirvi oli kuollut kolaripaikalle. Yhtä hirveä etsittiin koiran kanssa ja löydettiin se kuolleena maastosta. Yhtä etsittiin illalla ja koiran kanssa seuraavana päivä, se oli ilmeisesti päässyt jatkamaan matkaa, Kuru kertoo.

Rautjärven syyskuun hirvikolarit ovat osuneet tihentymään joka on parin kilometrin alueella Pirholan risteyksen hirviaidan alun kohdalla. Syyskuun alku on perinteisesti ollut aikaa, jolloin hirvikolareita tapahtuu paljon.

– Kiima-aika ajaa urokset liikkeelle, nyt se alkaa pikku hiljaa olla ohi Rautjärven korkeudella, Kuru sanoo.

Toinen hirvien runsaan liikehdinnän aika on keväällä, kun edellisvuoden vierotetut vasta poukkoilevat maastossa ja teiden yli.

Syyskuun aikana hirvikolareita on Etelä-Karjalassa ilmoitettu Kuutostieltä kaikkiaan kuusi, niistä siis valtaosa Rautjärvellä. Kolarit ovat tapahtuneet iltahämärissä tai aikaisin aamulla.

– Hirvivaroitusmerkin nähdessään kannattaa keventää kaasua. Onnettomuuksia voidaan välttää riittävän alhaisella ajonopeudella, jolloin ehtii reagoida äkillisiin tilanteisiin, rikosylikonstaapeli Oili Saarelainen Kaakkois-Suomen poliisista muistuttaa.

Kuutostien syyskuun hirvikolareissa ei ole poliisin tietojen mukaan sattunut vakavia henkilövahinkoja.

– Ilmeisesti tärähdysvammoja vain, mutta henkilöauto on hirvikolarissa yleensä ottava osapuoli, Saarelainen muistuttaa.

Hirvenmetsästys alkaa Etelä-Karjalassa lokakuun puolessa välissä. Timo Kuru Rautjärven Untamon Jahdista kertoo, että heillä aloituspäivä on lokakuun toinen lauantai.

Hirvenmetsästyksen alkaessa kannattaa autoilijoiden olla hirvien liikkeiden suhteen varovaisia myös päiväsaikaan.

Luetuimmat