Nuijamies-ryhmällä on selvät suunnitelmat, jos rahoitus järjestyy — Vanhaan elokuvateatteriin suunnitellaan monitaiteellista kulttuuritilaa

Kaavaluonnos ei ole vielä valmis, mutta taiteilijaryhmä neuvottelee kiinteistön omistavan Osuuspankin kanssa. Kulttuuritila palvelisi monia erilaisia käyttäjäryhmiä.

Mika Strandén

Taiteilijaryhmittymä haluaa tehdä Nuijamiehestä monitaiteellisen kulttuuritilan.
Taiteilijaryhmittymä haluaa tehdä Nuijamiehestä monitaiteellisen kulttuuritilan.

Elokuvateatteri Nuijamiehen tyhjiin tiloihin suunnitellaan vapaan taiteen tilaa. Hankkeen takana oleva taiteilijayhteenliittymä on tehnyt selkeät suunnitelmat tilankäytön suhteen.

Nuijamiehestä suunnitellaan hankkeen esittelytekstin mukaan tilaa, näyttämöä, galleriaa, kahvilaa ja salia, jossa järjestetään esityksiä, konsertteja, art house -elokuvanäytöksiä, näyttelyitä, luentoja, koulutuksia, tapahtumia sekä työpajoja eri taiteen aloilta.

Tilat olisivat myös tilapäisesti käytössä taiteilijoiden residenssi- ja työskentelytiloina sekä vuokrattavissa yksityistilaisuuksiin. Eilen selvisi, että elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki on lupautunut tilahankkeen suojelijaksi.

Hankkeen toteutuminen on monen mutkan takana, sillä hankkeella ei ole rahoitusta, Pormestarinkorttelin kaava ei ole vielä valmis ja Nuijamiehen suojelusta ei ole päätöstä. Kaavaluonnosta odotetaan nähtäville loka-marraskuun vaihteessa.

Nuijamies-ryhmittymä neuvottelee kiinteistön omistavan Osuuspankin kanssa asiasta, mutta mikäli hanke toteutuisi, tilalle olisi tulossa monenlaista käyttöä.

Elokuva

Nuijamiehessä esitettäisiin joka viikko yksi feature-elokuva. Ohjelmistorunko muodostuisi Lappeenrannan uuden elokuvakerhon omasta ohjelmistosta ja Kansallisen audiovisuaalisen arkiston aluesarjasta.

Elävä musiikki

Nuijamiehessä esiintyisi monipuolisesti kansainvälisiä sekä paikallisia yhtyeitä ja esiintyjiä. Kerran kuussa Teemaklubi-illat, joissa olisi vaihtuvia eri tyylilajien edustajia.

Teatteri

Lappeenrannassa on esittelytekstin mukaan laaja teatterikenttä, ja Nuijamies toimisi uutena ja yhteisenä kotinäyttämönä paikallisille ryhmille sekä vierailuareenana kaupungin ulkopuolisille teattereille. Myös muunlaisia teatterityylejä, kuten nukketeatteria olisi tarjolla.

Tanssi

Lappeenrannassa on alkuvuodesta perustettu ammattiteatteri Lappeenrannan Tanssiteatteri, jolle Nuijamies olisi potentiaalinen kotinäyttämö. Vierailuesityksiä järjestettäisiin vuosittain kahdeksan.

Tilat

Nuijamiehen tila koostuisi neljästä osasta. Pääsalissa järjestettäisiin esitystoimintaa, aulassa toimisi pienen näyttämön ja gallerian lisäksi kahvila ja yläkerran tila toimisi takahuoneena ja työpajatilana.

Piha-alueita hyödynnettäisiin erityisesti tapahtumien yhteydessä. Toiminnan laajetessa myös viereisen Kino-Aulan tyhjiä tiloja voisi hyödyntää.