Valtio pääomittaa kaivosteollisuutta – Suomen Malmijalostus Oy:lle 150 miljoonan euron tuki

Kai Skyttä

Valtio vahvistaa akkuteollisuutta lisämäärärahalla. Mineraalien kysyntää kiihdyttää muun muassa siirtyminen sähköautoiluun.
Valtio vahvistaa akkuteollisuutta lisämäärärahalla. Mineraalien kysyntää kiihdyttää muun muassa siirtyminen sähköautoiluun.

Valtioneuvosto päätti tänään tukea Suomen Malmijalostus Oy:n osakepääomaa 150 miljoonalla eurolla.

Työ- ja elinkeinoministeriö valtuutettiin merkitsemään valtion puolesta Suomen Malmijalostus Oy:n osakkeita neljännessä lisätalousarviossa myönnetyllä summalla, kerrotaan valtioneuvoston verkkosivuilla.

Määräraha on tarkoitus käyttää pääosin yhtiön nykyisten salkkuyhtiöiden rahoittamiseen yhdessä yksityisten sijoittajien kanssa.

Pääomitus voitaisiin tehdä yhdessä tai useammassa erässä vuosien 2020–2022 aikana.

Lisärahalla vahvistetaan kolmea yhtiötä

Suomen Malmijalostus Oy on Suomen valtion kokonaan omistama erityistehtäväyhtiö, jonka tehtäviin kuuluu valtion kaivosalan omistusten hallinnointi ja kehittäminen sekä suomalaisen akkuklusterin kehittäminen.

Yhtiöllä on tällä hetkellä omistusosuudet kolmesta yhtiöstä, jotka ovat Terrafame Oy, Keliber Oy ja pörssilistattu Sotkamo Silver AB.

Terrafame on suomalainen monimetalliyhtiö, joka tuottaa nikkeliä, sinkkiä, kobolttia ja kuparia Sotkamossa sijaitsevalla kaivoksellaan ja metallitehtaallaan.

Keliber Oy kerää jatkorahoituskierroksia kaivoksen ja kemiantehtaan rakentamiseksi sekä toiminnan käynnistämiseksi Keski-Pohjanmaalle Kokkolan ja Kaustisten alueelle.

Sotkamo Silver AB:n päähanke on hopeatehdas Sotkamossa.

Luetuimmat