Moni harrastaja ehti jo poistaa veneen tai moottoripyörän rekisteristä — ”Verohankeen vaikutukset olisivat olleet laajat”

Kanerva Jalarvo

Lappeenrannan Moottoriveneseuran kommodorin Virve Juntusen mukaan verohanke olisi toteutuessaan vaikuttanut negatiivisesti veneilyharrastukseen ja elinkeinoelämään.
Lappeenrannan Moottoriveneseuran kommodorin Virve Juntusen mukaan verohanke olisi toteutuessaan vaikuttanut negatiivisesti veneilyharrastukseen ja elinkeinoelämään.

Veneveron peruuntuminen on otettu veneilijöiden parissa ilolla vastaan, kertoo Lappeenrannan Moottoriveneseuran kommodori Virve Juntunen.

— Monien mielestä hallituksen verohanke kohteli epäreilusti kahta harrastajaryhmää: veneilijöitä ja moottoripyöräilijöitä. Tuntuu kohtuuttomalta, että esimerkiksi tavalliset veneilijät olisi laitettu tässä maksumieheksi.

Juntusen mukaan venevero olisi toteutuessaan vaikuttanut negatiivisesti paitsi veneilyharrastukseen myös elinkeinoelämään.

— Veneilyn parissa työskentelevät yritykset kuten saaristo- ja matkailupalvelut olisivat kärsineet. Vaikutukset olisivat olleet vastaavanlaisia myös venekaupan ja varastotoiminnan puolella. Verotuksen vaikutukset olisivat olleet paljon laajemmat kuin ehkä osattiin ajatella.

Juntunen kertoo, että moni veneilijä ehti jo varautua verotuksen alkamiseen, sillä viime vuoden lopussa veneitä poistettiin rekisteristä selvästi tavallista enemmän.

Lappeenrannan Moottoripyöräilijöiden puheenjohtaja Simo Huttunen epäili verohankkeen toteutumista alusta alkaen.

— Suunnitelmat vaikuttivat valmistelemattomilta, eikä asian taustoja oltu tutkittu riittävästi. Mielestäni asiaa ei ole suunniteltu huolella, kun aiotaan verottaa harrastusvälineen omistamisesta.

Hänen mukaansa suurin osa moottoripyöräharrastajista on tavallisia työssäkäyviä ihmisiä, jotka ajavat halvan hintaluokan pyörillä. Verotus olisi siten vähentänyt sekä vanhojen että uusien harrastajien määrää.

— Verotus on huomioitu jo moottoripyörän hinnassa. Lisäksi polttoaineverossa maksetaan sen käytöstä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi keskiviikkona twiitissään, että hallitus on päättänyt luopua vene- ja moottoripyöräverosta.

Moottoripyöräveron suuruus olisi ollut 150 euroa vuodessa kaikilta yli 1325 kuution pyöriltä. Venevero olisi lakiluonnoksen mukaan ollut 100—300 euroa riippuen moottoritehosta tai veneen pituudesta.

Lue aiheesta lisää torstain Etelä-Saimaasta tai mobiilisovelluksesta.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.