Äskettäin vankilasta vapautunut lappeenrantalaismies sai jälleen huumetuomion – Tällä kertaa synteettisten huumeiden tilaaminen netistä toi ehdollista

Mies oli kärsinyt ehdottoman tuomion samankaltaisista rikoksista. Käräjäoikeus katsoi, että mies voidaan nyt tuomita ehdolliseen rangaistukseen.

Anu Kiljunen

Etelä-Karjalan käräjäoikeus käsitteli tapausta, jossa lappeenrantalaismies tilasi Silkkitie-sivuston kautta synteettisiä huumeita. Kuvituskuva.
Etelä-Karjalan käräjäoikeus käsitteli tapausta, jossa lappeenrantalaismies tilasi Silkkitie-sivuston kautta synteettisiä huumeita. Kuvituskuva.

Huumeita internetin Silkkitie-sivuston kautta hankkinut lappeenrantalainen mies on tuomittu yhden vuoden ja viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus katsoi vuonna 1993 syntyneen miehen syyllistyneen 13 huumausainerikokseen ja yhteen törkeään huumausainerikokseen.

Mies tilasi parikymmentä kertaa synteettistä alfa-PVP -huumetta Silkkitie-sivuston kautta. Ainakin kerran hän tilasi myös 25C-NBOM -muuntohuumetta.

Korkeimman oikeuden päätöksen mukaan alfa-PVP on luokiteltavissa yhtä vaaralliseksi huumausaineeksi kuin amfetamiini, metamfetamiini ja MDPV.

Rikokset tapahtuivat Lappeenrannassa marraskuun 2015 ja marraskuun 2018 välisenä aikana.

Suomen tulli takavarikoi Ranskan viranomaisten kanssa salatussa verkossa toimineen Silkkitie-verkkopalvelimen keväällä 2019. Sen jälkeen Tulli ja poliisi alkoivat tutkia palvelimen kautta tehtyjä huumausaine-, doping-, lääke- ja asekauppoja.

Syytetty tunnusti 12 syytekohtaa

Mies tunnusti 12 syytekohtaa. Kahta törkeää huomausainerikosta hän piti perusmuotoisena huumausainerikoksena. Käräjäoikeus oli samaa mieltä.

Se katsoi, ettei huumausaineiden määriä voida pitää suurina eikä tekoja kokonaisuutena arvostellen törkeinä.

Miehellä oli aiempia tuomioita. Helsingin hovioikeus tuomitsi miehen kahden vuoden ja yhden kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Mies oli muun muassa tilannut alfa-PVP:tä, joka jäi Tullin haltuun.

Mies vapautui äskettäin vankilasta. Käräjäoikeus katsoi, että mies voidaan tuomita ehdolliseen vankeusrangaistukseen nyt käsiteltävänä olevina rikoksista, koska teoista on kulunut jo useita vuosia ja hän on jo kärsinyt ehdottoman vankeusrangaistuksen samankaltaisista rikoksista.

Tuomio ei ole lainvoimainen, vaan siitä voi valittaa Itä-Suomen hovioikeuteen.