Jätevesiremonttien takaraja haja-asutusalueilla lähestyy — Onko poliisi kohta Lemin mummon ovella?

Puutteelliset järjestelmät pitää uusia lokakuun loppuun mennessä, mutta myöhästyjille ei ole tulossa rangaistuksia. Valtion ohjeistusta odotellaan.

Mika Strandén

Maasuodattamomallissa jätevesi johdetaan sorakerrosten läpi ennen kuin se purkautuu putkesta maastoon. Kuva Lappeenrannan Haapajärveltä keväältä 2015.
Maasuodattamomallissa jätevesi johdetaan sorakerrosten läpi ennen kuin se purkautuu putkesta maastoon. Kuva Lappeenrannan Haapajärveltä keväältä 2015.

Armonaika alkaa loppua haja-asutusalueen jätevesijärjestelmien uusijoilta. Asianmukaisten käsittelyjärjestelmien pitäisi olla asennettuna kuluvan lokakuun loppuun mennessä.

Uudistetun jätevesiasetuksen velvoitteet koskevat niitä ennen vuotta 2004 rakennettuja haja-asutusalueen mökkejä tai omakotitaloja, jotka sijaitsevat pohjavesialueella tai enintään sadan metrin päässä rannasta. Velvoitteiden ulkopuolelle jäävät lähinnä vain ennen vuotta 1943 syntyneiden omistamat kiinteistöt, joissa käytetään kantovettä ja kuivakäymälää.

Jo tässä vaiheessa on selvää, etteivät määräykset täyty kaikissa kiinteistöissä. Omistajat saavat jännittää, ilmestyykö haaste- vai ulosottomies jossain vaiheessa ulko-ovelle.

Rästit ehtii laittaa kuntoon

Ympäristötarkastaja Hanna Lohko Lappeenrannan seudun ympäristötoimesta kertoo, että mattimyöhäisillä on vielä aikaa laittaa rästinsä kuntoon. Jätevesijärjestelmän asentamiseen voi hakea yhä poikkeamislupaa.

— Ensi vuoden valvontaohjelmassa ruvetaan valvomaan jätevesiasetuksen noudattamista olemassa olevien resurssien puitteissa.

Ympäristötarkastajat eivät tee aktiivista kenttävalvontaa, joten he saavat tiedon vajavaisesta jätevesijärjestelmästä vain sattumalta. Joko naapurit saavat tarpeekseen likavesien holtittomasta lorottajasta tai joku muu viranomainen huomaa puutteet valvontakäynnin yhteydessä.

Ympäristötoimi toivoo, että kiinteistönomistajat laittaisivat jätevesiasiansa kuntoon oma-aloitteisesti. Jos näin ei tapahdu, otetaan hallinnon pakkokeinot käyttöön.

Valtakunnallinen ohjeistus puuttuu

Tottelemattomille kiinteistönomistajille annettavista rangaistuksista ei ole vielä varmuutta. Lohkon mukaan Lappeenrannassa odotellaan edelleen valtakunnallista ohjeistusta, jota toistaiseksi on tullut varsin nihkeästi.

Lähdemme siitä, että laki on laki, ja sitä pitää noudattaa. — Hanna Lohko

Mahdollinen toimintamalli muistuttaa ehkä purettavaksi määrättyjen rakennusten kohdalla noudatettavaa kaavaa. Ensin tulee huomautuksia, sitten määräyksiä ja lopulta otetaan käyttöön uhkasakko. Prosesseista saattaa tulla vuosien pituisia, sillä kiinteistönomistaja voi valittaa viranomaispäätöksistä.

— Lähdemme siitä, että laki on laki, ja sitä pitää noudattaa.

Mika Strandén

Nykyaikainen jätevesijärjestelmä kaivetaan maan sisään. Esiin ei jää kuin tarkastuskaivojen kansia ja imeytyskenttä.
Nykyaikainen jätevesijärjestelmä kaivetaan maan sisään. Esiin ei jää kuin tarkastuskaivojen kansia ja imeytyskenttä.

Neuvonta muuttaa muotoaan

Nykymuotoinen haja-asutusalueiden jätevesineuvonta loppuu Lappeenrannan seudulla. Saimaan vesiensuojeluyhdistyksen Jässi-hanke päättyy samaan aikaan jätevesilainsäädännön siirtymäajan kanssa, mutta kiinteistönomistajat eivät jää yksin jätevesiongelmiensa kanssa.

Neuvontaa ei anneta kiinteistöillä enää lokakuun lopun jälkeen. Sen sijaan vesiensuojeluyhdistys tarjoaa puhelinneuvontaa.

Myös Jässi-hankkeiden nettisivut osoitteessa www.jatevesihanke.fi säilyvät edelleen ainakin muutamia vuosia. Sivustolta löytyy kattava tietopaketti jätevesiasioista.

Lappeenrannan seudun Jässi-hankkeen tuloksista koottu laaja loppuraportti julkaistaan marraskuussa. Tuloksia esitellään Lappeenrannan Kasinolla 19. marraskuuta järjestettävässä tapahtumassa kello 16.30 alkaen.

Jässi-jätevesineuvonta 2011 -2019

Neuvonta-alue käsittää Lappeenrannan, Lemin, Savitaipaleen ja Taipalsaaren.

Noin 3 300 neuvottua kiinteistöä.

Noin 400 neuvontapuhelua.

Noin 370 asiakaskontaktia neuvontapisteillä.

Lähde: Saimaan vesiensuojeluyhdistys.

Luetuimmat