Tältä näyttää Kaunis Veera Lappeenrannan Rantapuistossa — Veeran jalkojen juureen tulee istuskeluportaat

Nähtäville asetettavasta suunnitelmasta voi jättää mielipiteitä. Lakitetaanko vuoden kuluttua Kurki-patsaan sijasta Kaunis Veera?

Lappeenrannan kaupunki

Patinoitua pronssia oleva Kaunis Veera tulee Kirkkokadun alapäähän, leikkipuiston ja Kafiinan vieressä kulkevalle puistoväylälle keskimmäisen perennaistutuksen paikalle.

Kaunis Veera -veistoksen sijoitussuunnitelmasta voi nyt itse kukin jättää mielipiteitä. Veistokselle ehdotetaan uutta paikkaa Lappeenrannan Rantapuistossa.

Kaupunkikehityslautakunta päätti keskiviikkona asettaa patsaan sijoitussuunnitelman julkisesti nähtäville ja pyytää siitä lausunnot Museovirastolta, Etelä-Karjalan museolta, kaupunkikuvatyöryhmältä ja kaupunkisuunnittelun vastuualueelta.

Alun perin Raatihuoneen eteen kaavailtu veistos kirvoitti kiihkeän keskustelun, ja lopulta hanke raukesi. Lahjoittaja Ossi Vilhulle ei kelvannut mikään muu paikka, mutta kaupunkikaan ei loppujen lopuksi hyväksynyt Vilhun toivomaa sijaintia.

Jokainen voi ottaa suunnitelmaan kantaa ja tuoda esiin mielipiteensä. — Hannu Tolonen

Kaupunginpuutarhuri Hannu Tolonen on vähän ihmeissään, kun viime viikon lopulla julkistetusta uudesta sijoitussuunnitelmasta ei ole tullut mitään palautetta. Tolonen tulkitsee tämän hyväksymisen merkiksi.

— Mutta nyt jokainen voi ottaa suunnitelmaan kantaa ja tuoda esiin mielipiteensä.

Kaupunki vastaa rakenteista ja kunnossapidosta

Pronssista ja teräksestä valmistettu veistos on altaineen noin kolme metriä korkea. Veistos seisoo teräksestä tehdyllä kämmenen muotoisella jalustalla. Kokonaisuus lepää graniittitason päällä.

Altaasta putkea pitkin nouseva vesi valuu kämmeneltä takaisin altaaseen.

Lappeenrannan kaupunki vastaa perustusten, kivirakenteiden sekä vesialtaan rakentamisesta ja asentamisesta. Kaupunki huolehtii myös veistoksen hoidosta ja kunnossapidosta.

Jalustan rakentaminen maksaa Tolosen arvion mukaan 30 000 — 40 000 euroa.

Veera valmis, kämmen työn alla

Taiteilija Markku Hirvelä on ollut mukana hakemassa paikkaa Rantapuistosta, ja hyväksyy nyt valitun paikan.

Varsinainen Veera on jo verrattain valmis ja kämmen on nyt työn alla.

Veistoksen pitäisi olla paikallaan kaupungin 370-vuotisjuhliin eli syyskuun 7. päivään mennessä.

— Ehkä tulevina vappuina opiskelijat voivat lakittaa Kurjet-patsaan lisäksi myös Kauniin Veeran. Siinä vieressä on satama-allas, jonka äärellä on perinteisesti suoritettu myös fuksikasteet, Tolonen sanoo.

Fakta: Lahjoituspatsaita

Kaunis Veera

Kurjet

Lotta

Äiti Karjala

Purje

Sotaorpo

Poliisin muikut (tulossa)

Uusimmat uutiset