Lappeenrannan Armilan U-koulun purkaminen tyssäsi alueväestönsuojaan — kukaan ei halua ostaa tonttia, jossa on alueväestönsuoja

Väestönsuoja vaikeuttaa myös Sammontalon kilpailuehdotusten jalostamista. Kaupunki linjaa, mitä väestönsuojille tehdään.

Kai Skyttä

Kaupunki haluaisi purkaa Armilan U-koulun ja myydä keskeisellä paikalla olevan tontin, mutta alueväestönsuojineen tontti ei kelpaa ostajlle.
Kaupunki haluaisi purkaa Armilan U-koulun ja myydä keskeisellä paikalla olevan tontin, mutta alueväestönsuojineen tontti ei kelpaa ostajlle.

Lappeenrannan kaupunki ei pysty purkamaan Armilan U-koulua, vaikka haluaisikin. Rautatieasemaa vastapäätä Ratakadulla sijaitseva koulu on tyhjän panttina, ja keskeiselle tontille olisi ottajia.

— Tarkoitus olisi päästä koulusta eroon. Jos ei siinä olisi alueväestönsuojaa, se olisi varmaan jo myyty se paikka, kertoo kaupunkikehitysjohtaja Pasi Leimi.

Kaupunki aloitteli jo purkuluvan hakuprosessia, mutta pelastuslaitoksen kirje pakotti aikalisään.

— He toivovat, että koulua ei purettaisi alueväestönsuojineen ja että kaupunki linjaisi alueväestönsuojien tilannetta jotenkin. Ollaan nyt selkä seinää vastaan sen kanssa, että mitä alueväestönsuojille ylipäänsä tehdään.

Ollaan nyt selkä seinää vastaan sen kanssa, että mitä alueväestönsuojille ylipäänsä tehdään. — Pasi Leimi

Alueväestönsuoja tarkoittaa laajemman alueen väestölle, ei vain kyseiselle rakennukselle, tarkoitettua suojaa.

Armilan U-koulun alueväestönsuoja ei kelpaa tontista kiinnostuneille.

— On käyty neuvotteluja eri tahojen kanssa, mutta kun tulee väestönsuoja esiin, se tyssää siihen. Tontti jää ikäänkuin alueväestönsuojan panttivangiksi.

Ulkopuolinenkin taho on selvittänyt Armilan U-koulun tontin mahdollisuuksia väestönsuojineen. Hankalassa paikassa sijaitseva väestönsuoja on kuitenkin torpannut tontin kehittämisen.

Tontti on nyt y-tontti, julkisten rakennusten tontti, mutta tulevan hankkeen mukaan kaupunki voisi kaavoittaa paikalle esimerkiksi asuinliiketontin.

Sotkee Sammontalon suunnitelmia

Sammontalon suunnittelukilpailunkin yhteydessä törmättiin väestönsuojaongelmaan. Sammonlahden koulu on tarkoitus purkaa.

Kai Skyttä

Sammontalo tulisi nykyisen koulun tietämille, mutta väestönsuoja hankaloittaa suunnitelmien toteuttamista.
Sammontalo tulisi nykyisen koulun tietämille, mutta väestönsuoja hankaloittaa suunnitelmien toteuttamista.

Alueelle tulisi 41 miljoonaa euroa maksava Sammontalo, joka kokoaa Sammonlahden palvelut yhteen ja valmistuu vuonna 2023. Suunnittelukilpailun loppusuoralle valikoitui neljä ehdotusta.

— Joissakin ehdotuksissa tämä ongelma pystyttäisiin ratkaisemaan, mutta joissakin rakennus sijoittuu kokonaan suojan päälle. Nyt pitää selvittää, rakennetaanko jonnekin muualle uusi suoja vai eikö rakenneta minnekään.

Leimin mukaan on linjattu, että tässä vaiheessa nykyinen väestönsuoja ei kahlitse suunnittelijoita, vaan että asia ratkaistaan myöhemmin.

Alueväestönsuojissa on Leimin mukaan noin tuhat paikkaa. Kaupunki kartoittanee nyt aluesuojaverkoston.

— Pitääkö ne purkaa vai säilyttää ja pitääkö ne korvata. Uusia voisi tehdä esimerkiksi kalliotiloina, ja niitä voisi käyttää liikuntapaikkana.

Entisen Alakylän koulun tontilla ollut alueväestönsuoja päätettiin jättää paikoilleen.

— Siitä tehtiin oma itsenäinen rakennus. Siellä maankäyttöä voi kehittää alueväestönsuojasta huolimatta.