Ilmatieteen laitos varoittaa purevuudesta: Koko helmikuun kestänyt kylmä jakso huipentuu hirmupakkasiin — Ylilääkäri neuvoo, mistä tunnistaa paleltumassa olevat posket

Kai Skyttä

Maanantaina pakkanen pysytteli vielä maltillisissa lukemissa Lappeenrannassa.
Maanantaina pakkanen pysytteli vielä maltillisissa lukemissa Lappeenrannassa.

Koko helmikuun Lappeenrannassa jatkunut pakkasjakso huipentuu tiistaina ja keskiviikkona idästä tuleviin hirmupakkasiin. Ilmatieteen laitos on antanut koko Etelä- ja Keski-Suomeen pakkasvaroituksen purevasta pakkasesta.

Varoitus on voimassa myös Etelä-Karjalassa maanantai-illasta keskiviikkoaamuun. Sen mukaan kylmärasitus haittaa toimintaa ulkona ja kroonisia sairauksia potevat oireilevat tavallista enemmän.

Meteorologi Jari Tuovinen Ilmatieteen laitokselta kertoo, että varoitus annetaan normaalisti eteläiseen Suomeen, kun lämpötila pysyy 20 pakkasasteessa ympäri vuorokauden.

— Nyt varoitus on purevasta pakkasesta. Silloin pakkasen ei tarvitse olla aivan niin kireää. Kun lisää tuulen vaikutuksen, pakkanen alkaa olla aika tuntuva.

Etenkin tiistaina pakkasen purevuutta lisää kohtalainen koilisen tai idän puoleinen tuuli. Tiistaina päivälämpötila on korkeimmillaankin yli 15 pakkasasteessa.
Keskiviikkoa kohden tuuli laantuu, mikä Tuovisen mukaan tarkoittaa sitä, että pakkanen kiristyy.

Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä lämpötila painuu jo reippaasti yli 20 pakkasasteen.

— Silloin ainakin Konnunsuolla mitataan 25 pakkasastetta.

Kai Skyttä

Saimaan jäällä ei ollut ruuhkaa, vaikka pakkasasteita ei ollut kuin reilu 10.
Saimaan jäällä ei ollut ruuhkaa, vaikka pakkasasteita ei ollut kuin reilu 10.

Ylilääkäri kehottaa suojaamaan posket

Ylilääkäri Sami Raasakka Armilan terveysasemalta kertoo, että etenkin astmaa tai pitkäaikaisesta keuhkoputkentulehdusta sairastavat ihmiset kärsivät kovista pakkasista. Myös iäkkäämmät ihmiset voivat kohdata ongelmia.

— Keskeisin ongelma on se, että hengitystiet ärtyvät normaalia helpommin kovilla pakkasilla. Kaikilla hengitystiet ovat kovilla, mutta jos on perussairaus taustalla, se varmasti näkyy.

Toinen selkeä ongelma kovilla ja purevilla pakkasilla on kylmettymisen riski.

— Ääreisverenkierto ei toimi ikäihmisillä enää niin hyvin, jolloin sormien ja varpaiden kylmettymisen riski on suurempi. Sama pätee kasvojen pinnalliseen verenkiertoon. Paleltumien vaara on iän myötä suurempi.

Raasakka muistuttaa kaikkia kasvojen suojaamisesta purevassa pakkasessa.

— Usein kasvojen suojaaminen unohtuu. Se muistetaan vasta, kun tulee ihottumaläiskiä kasvoihin. Paleltuma on verrattavissa palovammaan. Paleltunut alue on sellainen, joka tahtoo paleltua uudelleen.

Raasakka antaa selvän neuvon, mistä tunnistaa, että iho ei saa riittävää suojaa.

— Jos tuntee, että tuuli käy hyvin kylmästi poskiin, se on merkki siitä, että on liian vähän suojausta. Viimeistään, kun kylmän tunne, eli tunto ihon pinnasta alkaa hävitä, pitäisi päästä suojaan lämmittämään kylmiä kohtia.

Päivi Virta-Salo

Helmikuu 2018 pakkaset.jpg

Koko helmikuu mennyt pakkasella

Lappeenranta on hytissyt pakkasen puolelle yhtäjaksoisesti jo liki kuukauden. Lämpötila käväisi viimeksi plussan puolella 28. tammikuuta.

Helmikuu onkin ollut Lappeenrannassa kylmin kuuteen vuoteen. Kuukauden keskilämpötila on ollut 9,4 astetta pakkasella. Kylmintä liki 60 vuoden mittausjaksolla on ollut vuonna 1985, kun helmikuun keskilämpötila oli 17,4 astetta.

Helpotusta kylmään ei ole näköpiirissä, sillä pakkasjakso jatkuu Lappeenrannassa vielä pitkään. Torstain ja perjantain vastaisina öinä voidaan mitata yli 20 asteen pakkasia, mutta loppuviikosta hurjimmat pakkaset hellittävät.

Lämpötila pysyy Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan kuitenkin nollan alapuolella vielä pitkälle ensi viikkoon.