Käräjäoikeus piti Lappeenrannan kerhotila-ammuskelusta epäillyt vangittuna — Kuutostiellä miehen pysäyttäneiden ja pesäpallomailalla pahoinpidelleiden miesten tapaus siirtynyt syyteharkintaan

Poliisi tutkii Etelä-Karjalassa vakavien väkivaltarikosten vyyhtiä, jossa epäillyt linkittyvät toisiinsa.

Harri Teitto

Kaakkois-Suomen poliisi tutkii useita vakavia väkivaltarikoksia Etelä-Karjalassa. Arkistokuva.
Kaakkois-Suomen poliisi tutkii useita vakavia väkivaltarikoksia Etelä-Karjalassa. Arkistokuva.

Lappeenrannan toukokuisesta kerhotila-ammuskelusta epäillyt miehet pysyvät vangittuina. Vuosina 1989 ja 1991 syntyneet miehet olivat vaatineet vapauttamistaan, mutta Etelä-Karjalan käräjäoikeus päätti jatkaa vangitsemista. He ja vuonna 1966 syntynyt mies pysyvät vangittuina epäiltynä murhan yrityksestä ja törkeästä ampuma-aserikoksesta.

Rikoskomisario Tuomas Pöyhönen Kaakkois-Suomen poliisista sanoi tiistaina iltapäivällä, että kolmas mies ei ole vaatinut vapauttamistaan.

Miesten epäillään ampuneen toukokuun 4. päivän iltana 11 laukausta kohti Lappeenrannan Hyrymäessä olevaa kerhorakennusta. Laukaukset ammuttiin rynnäkkökiväärillä, joka on Pöyhösen mukaan edelleen kateissa. Aseen alkuperää Pöyhönen ei kommentoi.

Poliisi ei ole kertonut, mistä kerhotilasta on kyse, mutta samalla alueella sijaitsee Helvetin enkelit -moottoripyöräkerhoon kuuluvan MC Carelian kerhotila.

Etelä-Saimaa uutisoi aiemmin poliisin tutkivan ammuskelun yhteyttä aiemmin samana päivänä Imatran Rajapatsaalla tapahtuneeseen pahoinpitelyyn. Poliisi epäilee tapauksesta kahta miestä, joista toinen on Mtv:n tietojen mukaan Helvetin enkelit -moottoripyöräkerhoon kuuluvan MC Carelian presidentti ja toinen samaisen kerhon jäsen.

Tapon yritys Kuutostiellä

Samaan tutkintakokonaisuuteen kuuluu myös kolmas vakava väkivaltarikos, jonka yhteyttä toisiin poliisi on selvittänyt. Vuosina 1982 ja 1990 syntyneiden miesten epäillään yrittäneen suistaa henkilöauto tieltä Kuutostiellä maaliskuun alussa. Saatuaan auton pysähtymään miehet olivat pahoinpidelleet toisessa autossa ollutta miestä pesäpallomailoilla.

Vuonna 1982 syntynyttä miestä epäillään tapauksen johdosta tapon yrityksestä, törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Vuonna 1990 syntynyttä miestä tapon yrityksestä ja törkeästä pahoinpitelystä. Jälkimmäinen miehistä on sama MC Carelian jäsen, jota epäillään myös Imatran törkeästä pahoinpitelystä.

Poliisi on saanut tämän tapauksen esitutkinnan valmiiksi, ja se on edennyt Salpausselän syyttäjävirastoon syyteharkintaan.

Poliisi on ollut varsin vaitonainen tapausten yhteyksistä koko esitutkinnan ajan. Samaa linjaa jatkaa Pöyhönen, joka tyytyy toteamaan, että asioiden yhteyksiä selvitetään edelleen. Hän toistaa poliisin näkemyksen, jonka mukaan tapaukset eivät liity rikollisjengien vihanpitoon.

— Rikos ja siihen liittyvät motiivit pitää selvittää. Siihen tarvitaan joka kivi käännettäväksi. Nämä ovat osa isoa kokonaisuutta, jota poliisi tutkii. Selvitämme asioiden vaikutuksia ja tapahtumien kulkua sekä sitä, miten tapaukset liittyvät toisiinsa vai liittyvätkö.