Postin maanantaina alkava lakko uhkaa pidentyä — Nyt puhutaan jo neljästä viikosta

Posti- ja logistiikka-alan unioni ilmoitti työnseisausten jatkuvan joulukuun 8:nteen päivään saakka. Lakon piirissä on 10 000 Postin työntekijää.

Santeri Tynkkynen

Kirjepostin lähettämiseen ja jakeluun uhkaa tulla neljän viikon katkos.
Kirjepostin lähettämiseen ja jakeluun uhkaa tulla neljän viikon katkos.

Maanantaiaamuna alkava postilakko on muuttumassa pidemmäksi kuin aiemmin ilmoitettiin. Posti- ja logistiikka-alan unionin (PAU) sunnuntaisen tiedotteen mukaan työnseisaukset ovat jatkumassa aina joulukuun 8:nteen päivään saakka.

Uudet työnseisaukset koskevat postinjakelua, postinkäsittelyä, postinkuljetusta sekä toimihenkilö- ja myymälätehtäviä koko maassa. Lakon piirissä on noin 10 000 Postin työntekijää.

Työnseisaus ei koske sanomalehtien varhaisjakelua. Myös turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät työt rajataan lakon ulkopuolelle.

Työnseisausten avulla PAU pyrkii vauhdittamaan työehtosopimusneuvotteluja. Se pahoittelee lakosta asiakkaille aiheutuvaa haittaa.

Työnantajapuolta neuvotteluissa edustava Palvelualojen työnantajat (PALTA) katsoo, että lakon pitkittäminen kertoo PAU:n kyvyttömyydestä tunnustaa Postin vaikea tilanne paperisen kirjepostin määrän laskiessa voimakkaasti.

Posti haluaa toimia samankaltaisilla työehdoilla kuin kilpailijansa. PAU puolestaan pyrkii nykytilanteen säilyttämiseen.

Työehtosopimusneuvottelujen on määrä jatkua valtakunnansovittelijan johdolla keskiviikkona. Posti tiedottaa lakon vaikutuksista verkkosivuillaan ja sosiaalisessa mediassa.