12-vuotias lappeenrantalainen Diana Burtovski menestyy kansainvälisissä laulukilpailuissa, mutta vain harva tuntee hänet kotikaupungissaan — Tällä hetkellä Kimpisen musiikkiluokkalainen jännittää, valitaanko hänet lasten Euroviisuihin edustamaan Venäjää

Lappeenrannassa syntynyt Burtovski edustaisi kilpailuissa mieluiten Suomea, mutta Yleisradio ei halua lähettää edustajaa lasten Euroviisuihin. Kuudennelle luokalle menevä tyttö on varma uravalinnastaan. Hän haluaa ammattilaulajaksi.

Minna Mänttäri

Diana Burtovskin perhe asuu upouudessa talossa Lappeenrannan Ruoholammella. Kotikaupungissaan Diana esiintyisi mielellään nykyistä enemmän.
Diana Burtovskin perhe asuu upouudessa talossa Lappeenrannan Ruoholammella. Kotikaupungissaan Diana esiintyisi mielellään nykyistä enemmän.

Diana Burtovskin astuessa lavalle yleisölle on selvää, että tämä lapsi rakastaa esiintymistä. 12-vuotias lappeenrantalainen säteilee rohkeutta ja esiintymisen iloa.

Kun tyttö laulaa ensimmäiset sävelet, vaikutuksen tekee muukin kuin lavakarisma. Miten hennolla tytöllä voi olla noin vahva ja kaunis lauluääni?

— Olen pienestä pitäen rakastanut musiikkia. Käyn kaksi kertaa viikossa sekä laulu- että pianotunneilla ja kotona laulan ja soitan joka päivä. Lisäksi käyn orkesterissa ja olen Kimpisen koulun musiikkiluokalla, Diana kertoo.

Diana Burtovskiin ja muihin taitaviin venäläistaustaisiin lapsiin on saattanut törmätä esimerkiksi Isossa-Kristiinassa, jossa Dance Mix -taidekoulun lapset käyvät silloin tällöin esiintymässä.

Harva kuitenkaan tietää, että Diana Burtovski on viimeisen viiden vuoden aikana esiintynyt kansainvälisillä estradeilla ehkä useammin kuin kukaan muu lappeenrantalainen artisti.

Tällä hetkellä Burtovski jännittää, valitaanko hänet lasten Euroviisuihin kappaleella, jonka tyttö on itse yhdessä ystävänsä Darian kanssa säveltänyt ja sanoittanut — venäjäksi.

Edustaisi mielellään Suomea

Minna Mänttäri

Diana Burtovskille on kertynyt lukuisia palkintoja laulukilpailuista.
Diana Burtovskille on kertynyt lukuisia palkintoja laulukilpailuista.

Lappeeerannassa syntyneellä Burtovskilla on Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisuus ja hän edustaisi Euroviisuissa mieluiten Suomea. Yle ei kuitenkaan lähetä edustajaa lasten Euroviisuihin, joten Burtovski kävi Venäjän-karsinnoissa Moskovassa.

— Suomessa lapsia halutaan ilmeisesti suojella kilpailemiselta ja tavallaan arvostan tätä piirrettä suomalaisessa kulttuurissa. Dianan kannalta tilanne on kuitenkin harmillinen, tytön äiti Irina Burtovski kertoo.

Venäjällä ja Itä-Euroopassa lasten laulu- ja tanssikilpailuja järjestetään paljon ja ne ovat hyvin suosittuja. Diana on kilpailujen konkari ja hänelle on kertynyt runsaasti sekä kokemusta että palkintoja.

— Kilpailujen ansiosta olen saanut kavereita monista eri maista. Heidän kanssaan on kiva viettää aikaa kilpailuissa, mutta pidämme muulloinkin yhteyttä Instagramissa.

Minna Mänttäri

Lappeenrantalainen Diana Burtovski on osallistunut kansainvälisiin lasten laulukilpailuihin useissa eri maissa. Myös kavereita on kertynyt monesta maasta.
Lappeenrantalainen Diana Burtovski on osallistunut kansainvälisiin lasten laulukilpailuihin useissa eri maissa. Myös kavereita on kertynyt monesta maasta.

Koska Suomessa kilpailuja ei juurikaan ole, Diana pääsee kilpailemaan sen mukaan, kuinka paljon viisihenkiseltä perheeltä liikenee matkustamiseen aikaa ja rahaa. Dianan äiti Irina on hoitovapaalla oleva sairaanhoitaja ja isä työskentelee Venäjän-viennissä.

— Kesälomalla lähdemme muutamaksi viikoksi Bulgariaan. Samalla reissulla Diana kilpailee ja saamme rantalomalla hoidettua hänen pikkusiskonsa ihottumaa, Irina Burtovski kertoo.

Kesälomalle Diana jäi iloisin mielin. Todistukseen tyttö sai kiitettäviä kaikesta muusta paitsi liikunnasta.

Irina-äiti huomasi jo tytön ollessa pieni, ettei liikunta ollut tämän vahvuusalue. Perheen esikoista vietiin niin luisteluharjoituksiin, naisvoimisteluun, tennikseen kuin pingikseen, mutta mikään ei ottanut tulta.

Venäläiseen kulttuuriin kuitenkin kuuluu, että lapsella on hyvä olla jokin kunnianhimoinen harrastus, jonka eteen tehdään tosissaan töitä. Dianan vahvuudeksi osoittautui musiikki, jota hän ei tosin aio jättää pelkäksi harrastukseksi.

— Haluan laulajaksi. Koulun jälkeen aion pyrkiä Sibelius-Akatemiaan, Diana Burtovski kertoo.

Diana Burtovski

Syntynyt vuonna 2007 Lappeenrannassa

Menee syksyllä kuudennelle musiikkiluokalle Kimpisen koulussa.

Harrastaa musiikkia sekä Lappeenrannan musiikkiopistossa että Dance Mix –studiossa.

Perheeseen kuuluvat äiti, isä, 5-vuotias sisko, 1-vuotias pikkuveli, kilpikonna ja kissa.

Rakastaa: Omaa perhettä ja musiikkielämää

Ihailee: Ihanaa musiikkia ja hienoja laulajia, jotka osaavat antaa ihmisille iloa ja hyvä mieltä.

Ihmettelee: Jos kaverit haluavat tulla luoksesi, miksi pitää soittaa ja sopia aika. Miksi ei voi tulla vaan?