Rahapeliongelmainen mies käytti yhtiönsä rahoja omiin menoihinsa — Yrityksen mies perusti, koska "jotain oli pitänyt tehdä"

Käräjäoikeus tuomitsi miehen vuoden ja kymmenen kuukauden ehdolliseen vankeuteen sekä maksamaan lähes 100 000 euroa korvauksia.

Kai Skyttä

Etelä-Karjalan käräjäoikeus antoi tiistaina tuomion miehelle, joka käytti yhtiönsä rahoja omiin menoihinsa.
Etelä-Karjalan käräjäoikeus antoi tiistaina tuomion miehelle, joka käytti yhtiönsä rahoja omiin menoihinsa.

Rakennusalan yhtiötä pyörittänyt mies on tuomittiin tiistaina Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa törkeästä kirjapitorikoksesta ja törkeästä veropetoksesta sekä törkeästä velallisen epärehellisyydestä.

Mies jätti kirjaamatta yrityksensä liiketapahtumat koko sen toiminnan aikana elokuusta 2011 joulukuuhun 2012, jolloin yhtiö asetettiin konkurssiin. Hän jätti ilmoittamatta maksettuja palkkoja noin 95 000 euron edestä eikä maksanut niistä ennakonpidätyksiä tai sosiaaliturvamaksuja.

Yhtiön tositteet ja palkkakirjanpidon mies oli hävittänyt ennen yhtiön konkurssiin asettamista.

Mies käytti yrityksensä rahoja noin 213 000 euron edestä rahapelien pelaamiseen, henkilökohtaisiin kuluihinsa sekä käteisenä itselleen. Hän maksoi yritykselle takaisin 19 000 euroa.

Verohallinto ilmoitti oikeudessa, että yrityksen verovelka on 114 000 euroa. Verohallinto vaati syytettyä korvaamaan sille noin 44 000 euroa työnantajamaksuja.

Mies hävitti kirjanpidon ja asiakirjat suuttuneena

Syytetty myönsi oikeudessa syytteet ja korvausvaatimukset, mutta piti verohallinnon korvausvaatimusta korkeana.

Mies kertoi perustaneensa rakennusliikkeen, kun ”jotain oli pitänyt tehdä”. Hänellä ei kuitenkaan ollut rakennusalan koulutusta eikä hän tuntenut yritystoiminnan pyörittämisen sääntöjä.

Hän aikoi ottaa yhteyttä kirjanpitäjään, mutta suuttuneena hän oli hävittänyt kirjanpitoaineistoa sisältäneen tietokoneen ja asiakirjat.

Maksamattomia työnantajamaksuja, ennakonpidätyksiä ja sosiaaliturvamaksuja mies selitti rahapeliongelmallaan.

Oikeus tuomitsi miehen vuoden ja kymmenen kuukautta ehdollista vankeutta.

Hänet tuomittiin menettämään valtiolle rikoksen hyötynä 140 280,37 euroa, maksamamaan verohallinnolle 81 484,48 euroa korkoineen, 5 666,63 euroa korkoineen Keskinäiselle työeläkevakuutusyhtiö Varmalle maksamattomia työeläkemaksuja sekä maksamattomia laskujaan velkojille noin 11 000 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen, vaan siitä voi valittaa.

Luetuimmat