Kohu palvelukotien ongelmista saattaa heijastella myös ulkoistuksiin ja sote-kiinteistökauppoihin Etelä-Karjalassa — Itkonen: Vahva markkinahumu on vähän laantunut, on havaittu, että kaikki ei ehkä ratkeakaan markkinoiden kautta

Eksote hieroo edelleen palveluseteliä palveluasumiseen. Lappeenrannan sote-kiinteistöesitys vie odotettua pitempään. Yksi vaihtoehto on, ettei kauppoja tehdä.

Katja Juurikko

Eksote on päättänyt ulkoistaa 75 prosenttia tehostetusta palveluasumisesta. Kilpailutuksessa neljä ykkössijaa vei Esperi Care.
Eksote on päättänyt ulkoistaa 75 prosenttia tehostetusta palveluasumisesta. Kilpailutuksessa neljä ykkössijaa vei Esperi Care.

Kohu yksityisten palvelukotien ongelmista saattaa heijastella myös ulkoistuksiin ja sote-kiinteistökauppoihin Etelä-Karjalassa. Ainakin kohu on keskusteluttanut niin virkamiehiä kuin päättäjiäkin.

Kuitenkin palveluasumiseen tarkoitetun Eksoten palvelusetelin ja esimerkiksi Lappeenrannan kaupungin sote-kiinteistökauppojen takkuaminen selittyvät virkamiesten mukaan pääasiassa muilla syillä.

Uskon, että kaikki osapuolet miettivät kiinteistökauppoja nyt tarkemmin, myös firmat. — Taina Jaako

Eksoten piti päättää ulkoistamisiin liittyvästä palvelusetelistä jo viime vuoden puolella. Kuntien toivoma ulkoistamispäätös tukee kuntien sote-kiinteistökauppoja.

Eksoten hallitus kuitenkin vaati lisäselvityksiä palvelusetelistä. Seteli ei ole toimitusjohtaja Pentti Itkosen mukaan tulossa vielä seuraavaankaan hallituksen kokoukseen.

— Halutaan hyvin tarkkaan harkita sitä, minkä suuruinen summa jää asiakkaan maksettavaksi ja mikä on Eksoten osuus, perustelee Itkonen selvittelyjä.

Sote-uudistus toisi asiakassetelin

Eksote odottaa myös sote-uudistuksen kohtalon ratkeamista.

— Sote-uudistukseen sisältyy asiakassetelikokeilu, johon Eksote on ilmoittautunut. On syytä odottaa, tuleeko uudistus vai ei.

Kai Skyttä

Pentti Itkosen mukaan vielä keväällä oli hulinamenoa. "Kaikki oli kaupan, ja uskottiin että kaikki pitää viedä markkinoille".
Pentti Itkosen mukaan vielä keväällä oli hulinamenoa. "Kaikki oli kaupan, ja uskottiin että kaikki pitää viedä markkinoille".

Terveys- ja vanhuspalvelujen johtajan sijaisen Taina Jaakon mielestä on hyvä, että seteliä ja sote-kauppoja mietitään nyt huolella ja rauhassa.

— Uskon, että kaikki osapuolet miettivät kiinteistökauppoja nyt tarkemmin, myös firmat.

Pentti Itkosen huomauttaa, että ilmapiiri on muuttunut sitten viime kevään.

— Vahva markkinahumu on vähän laantunut: on havaittu, että kaikki ei ehkä ratkeakaan markkinoiden kautta.

Kiinteistökaupat mietityttävät aiempaa pidempään

Imatra rysäytti isot sote-kiinteistökaupat jo viime vuonna Attendon kanssa. Useimmissa muissa kunnissa kauppoja valmistellaan. Lappeenrannan esitystä sote-kaupoista odotettiin ja alkuvuodesta.

— Ei ole mitään erityistä syytä siihen, ettei asia ole vielä edennyt esitykseksi. Tästä eteenkään päin ei ole mitään aikataulua, kertoo rahoitusjohtaja Jari Iskanius.

— Varteenotettava vaihtoehto on sekin, ettei kauppoja tule.

Pienemmissä kunnissa sote-kiinteistöjen kauppojen arviointia helpottaisi, jos tiedettäisiin tuleva palveluverkko.

Fakta: Ulkoistaminen etenee joka tapauksessa

Vuodenvaihteen tilanteen mukaan Eksote tuotti itse 620 tehostetun palveluasumisen paikkaa ja osti yksityisiltä 260 paikkaa. Eksote tuotti 100 palveluasumisen paikkaa itse ja osti sata paikkaa yksityisiltä.

Eksote on päättänyt ulkoistaa 75 prosenttia tehostetusta palveluasumisesta ja 50 prosenttia palveluasumisesta.

Joulukuussa Eksoten kilpailutuksessa tuottajiksi hyväksyttiin myös hoivajättien kymmeniä yksityisiä palvelukoteja, joita ei läheskään kaikkia ole vielä edes rakennettu. Eksote ei kuitenkaan ole vielä hyväksynyt palveluasumiseen tarkoitettua palveluseteliä.

Näistä yksityisistä ostetaan nyt

Yhdistyksen ylläpitämä Toimintakeskus Suvanto Savitaipaleella.

Lappeenrannan palvelukeskussäätiön Kasarminportin palvelutalo, Väinönkoti, Laurankoti, Laurinkoti, Luukkaankoti ja Joutsenossa palvelukoti Kangasvuokko.

Yksityisen omistama Wilhelmiinakoti Lappeenrannassa ja yhdistyksen Kosenkoti Ylämaalla.

Coronarian Onnelantien palvelutalo Lappeenrannassa.

Esperi-Caren Suvanto-koti Joutsenossa.

Attendon Hopeahelmi ja Selma Attendo Lappeenrannassa, Palvelutalo Vuoksela Imatralla, Kaijankoti Savitaipaleella ja Kultaharju Taipalsaarella.

Imatran Palvelukeskus.