Vammaisten asumispalveluiden kilpailutus huolettaa Korhosten perhettä — Eksote kertoo, että kilpailutuksen kriteereistä 70 prosenttia on hintaa, ja 30 prosenttia laatua

Vammaisjärjestöjen ajama kansalaisaloite nosti keskusteluun huolen vammaisten ihmisten asumista koskevien palvelujen kilpailuttamisesta. Eksotessa vammaisten asumispalveluja tuotetaan sekä omana että ostopalveluna.

Kai Skyttä

Tanja, Jesse ja Janne Korhonen ovat huolissaan, kuinka kilpailutus vaikuttaa vammaisten ihmisten välttämättömiä huolenpitoa koskeviin palveluihin.
Tanja, Jesse ja Janne Korhonen ovat huolissaan, kuinka kilpailutus vaikuttaa vammaisten ihmisten välttämättömiä huolenpitoa koskeviin palveluihin.

Jesse Korhonen haluaa muuttaa omaan kotiin.
— Jos vaikka 20-vuotiaana. Tai ainakin aika pian, hän toteaa.
Toistaiseksi 19-vuotias Korhonen asuu kuitenkin kotonaan Imatralla perheensä kanssa. Korhosella on downin syndrooma. Sen takia asumisen muoto täytyy harkita tarkkaan. Aiemmin Korhonen kokeili asumista Paajalanrinteen tuetun asumisen yksikössä, mutta se ei sopinut hänelle.
— Siellä oli yksi samanikäinen tuttu. Muuten ihmiset olivat vanhoja. Siitä tuli epämukava olo.

Kai Skyttä

Jesse Korhonen.
Jesse Korhonen.

Ensisijaisesti omassa kodissa

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) suosii ensisijaisesti omassa kodissa asumista tukipalveluiden avulla.
— Tulevaisuudessa menemme suuntaan, jossa ryhmämuotoista asumista on järjestetty tavallisen asumisen yhteyteen. Esimerkiksi kerrostalosta voi olla varattuna yksi kerros kehitysvammaisille ihmisille, kertoo Eksoten ympärivuorokautisten palveluiden palvelupäällikkö Marja-Liisa Haapakorva.
Hän huomauttaa, että ryhmäkotimuotoista asumistakin tarvitaan.
— Uusia yksiköitä ei kuitenkaan enää tehdä, vaan asuminen järjestetään tavalliseen asuntokantaan.

Tulevaisuudessa menemme suuntaan, jossa ryhmämuotoista asumista on järjestetty tavallisen asumisen yhteyteen.

Asumispalvelua ostetaan tarpeeseen


Eksotella on maakunnassa noin 100 jatkuvaan asumiseen tarkoitettua asumisyksikköpaikkaa. Sen lisäksi asumispalvelua ostetaan tarpeen mukaan ulkopuolisilta palveluntuottajilta kilpailuttamisen avulla. Eksoten vammaisten asumispalveluiden piirissä on noin 580 henkeä.
Korhosten mielestä suunta tuettuun yksinasumiseen ei ole hyvä.
— Toimivin asumisen muoto on palvelukotia muistuttava malli, jossa asukkaat saavat asua omissa asunnoissaan, mutta voivat kokoontua yhteiseen tilaan esimerkiksi syömään ja viettämään aikaa, Tanja Korhonen sanoo.

Kansalaisaloite eduskunnan käsittelyyn

Kai Skyttä

Jesse Korhonen ja Karoliina-koira tulevat hyvin juttuun.
Jesse Korhonen ja Karoliina-koira tulevat hyvin juttuun.


Eduskunta saa käsiteltäväkseen vammaispalveluja koskevan kansalaisaloitteen. Se vaatii kilpailuttamisen lopettamista vammaisten henkilöiden asumista ja muuta välttämätöntä huolenpitoa vaativissa palveluissa.
Aloitetta ajavat vammaisjärjestöt kokevat erityisen ongelmalliseksi hankintalain mahdollistamat uusintakilpailutukset. Kilpailutussopimukset ovat yleensä kohtalaisen lyhyitä, ja palveluntarjoaja voi vaihtua jopa muutaman vuoden välein.
— Eksotessa sopimuskausi on neljän vuoden mittainen. Asukkaiden pakkosiirtoja sopimusten loppumisen takia meillä ei ole tehty koskaan, vaan tilanteet ratkaistaan neuvottelemalla, Haapakorva kertoo.
Uusi sopimuskausi alkoi vastikään syyskuussa. Se ei aiheuttanut muutoksia henkilökunnan suhteen.

Palvelun laatu huolettaa


Korhosia huolettaa kilpailutuksen vaikutus vammaispalveluiden laatuun.
— On selvää, että jos palvelu pitää saada halvemmalla, laatu kärsii, sanoo Janne Korhonen.
Eksoten kilpailuttaminen tapahtuu kelpoisuusvaatimusten kautta. Yritykset jättävät tarjoukset, jotka pisteytetään.
— Kokonaisuus jakautuu niin, että laadun painotus on 30 prosenttia, ja hinnan 70 prosenttia, Haapakorva toteaa.
Huolta asumispalvelun laadun heikkenemisestä Haapakorva pitää kurjana asiana.
— Ostetut palvelut ovat laadukkaita. Sopimuskumppanien pitää täyttää ehdottomat kelpoisuuskriteerit. Palvelun toteutumisen laatua myös valvotaan, hän kertoo.