Elämyksiä taiteella taviksille — uudella maalauspohjalla jokainen voi hypätä paletille

Paula Rusokallion tuottamasta yhteisötaideteoksesta on tarkoitus tehdä myös nettiversio, jonka toteutuksessa on mukana Lappeenrannan teknillinen yliopisto.
Paula Rusokallion tuottamasta yhteisötaideteoksesta on tarkoitus tehdä myös nettiversio, jonka toteutuksessa on mukana Lappeenrannan teknillinen yliopisto.

Paula Rusokallion päätä ei palella. Joutsenossa syntynyt kuvataiteilija yrittää saada aikaiseksi tuhat taideteosta ja rakentaa niistä sataneliöisen installaation syksyksi 2017.

Rusokallion projekti on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden virallista ohjelmaa. Teokset on tarkoitus tehdä työpajoissa, joissa kuka tahansa voi halutessaan hypätä paletille.

Mistä hommassa on kysymys, Paula Rusokallio?

— Olen kehittänyt uudenlaisen maalauspohjatekniikan, jota sovellan taidesukelluksen työpajoissa. Se purkaa taiteen tekemisen mystisyyttä ja madaltaa kynnystä kokeilla sitä itse.

Olet taiteillut, näytellyt ja kärsinyt masennuksesta. Mikä vaikutus entisellä elämälläsi on muiden rohkaisemiseen?

— Iso. Ilman menneisyyttä en voisi toteuttaa tätä. Paha muuttui hyväksi. En neuvoisi ketään menemään vaikeinta reittiä, mutta omalla kohdallani se toimi. Palo ja valo ovat sisälläni.

Miksi mukanaolo itsenäisyyden juhlavuodessa on tärkeää?

— Vuoden teema on ”yhdessä”, ja uuden maalauspohjatekniikan filosofiassa kaikki ovat samanarvoisia, joten se niveltyy siihen. Syntyvä installaatio on suomalaisen yhteiskunnan peili.

Lisätietoja taidesukelluksesta ja yhteisötaideteoksesta paula.rusokallio@creatimagia.com.

Paula Rusokallio

Syntynyt Joutsenossa marraskuussa 1974.

Asuu Helsingissä.

Avoliitossa, kaksivuotias Milo-poika.

Valmistunut kuvataiteilijaksi vuonna 2002, julkaissut myös taiderunokirjan (2008).

Petteri Värtö

Petteri Värtö