Lappeenrantalainen Jero Ahola tapasi Ranskan presidentin ja sai kutsun Linnan juhliin – Professori valmistaa yliopistolla ruokaa ja polttoainetta ilmasta

AOP/Timo Korhonen

Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Jero Ahola saapui Linnan juhliin vaimonsa Marjo Aholan kanssa.
Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Jero Ahola saapui Linnan juhliin vaimonsa Marjo Aholan kanssa.

Sähköjärjestelmien energiatehokkuuden professori Jero Ahola Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta (LUT) saapui Linnan juhliin vaimonsa Marjo Aholan kanssa.

Aholat kättelivät presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion kello puoli kahdeksan aikaan.

Ahola on tullut tunnetuksi LUTin ja Teknologian tutkimuskeskus (VTT) yhteisestä tutkimuksesta, jossa on tuotettu proteiinia sähkön ja hiilidioksidin avulla ja ollut kehittämässä polttoainetta aurinkosähkön ja ilman avulla.

Hän arvelikin kutsun Linnaan tulleen juuri noista saavutuksista.

–En ole ihan varma. Olen toki ollut sähköruoan osalta aika paljon julkisuudessa. Olihan se ilman muuta yllätys. Varsinkin, kun en ole tavannut Niinistöä henkilökohtaisesti.

Presidentti Niinistön Ahola tapasi vasta torstai-iltana Linnassa, mutta toinen presidentti, Ranskan Emmanuel Macron sen sijaan ehti tulla tutuksi tämän Suomen-vierailulla elokuussa.

–Esittelimme Aalto-yliopistolla hänelle, miten valmistetaan ruokaa ja polttoainetta ilmasta. Pääministeri Juha Sipilä isännöi tapaamista ja se kesti viitisen minuuttia. Saattaa olla, että kutsu tuli sitä kautta.

Ahola kertoo työskennelleensä viime vuodet aurinkoenergian parissa.

Ensimmäinen itsenäisyyspäivän juhla presidentinlinnassa ei Aholaa jännittänyt,

–Macronin tapaaminen olisi jännittänyt enemmän, jos olisi ehtinyt jännittää, hän nauraa.

–Linnassa ei ole mitään velvollisuutta, että pitää esiintyä tai esitellä jotain. Kiva nähdä, millainen juhla se on ja tavata ihmisiä. Varmaan löytyy tuttuja, mutta onhan tämä myös verkostoitumistilaisuus.