Huumemaailman ”kiistaton johtohahmo” käräjillä Kouvolassa — syyttäjä vaatii 13 vuotta vankeutta

Kouvolassa alkoi yksi Suomen historian suurimmista huumeiden maahantuontiin ja levitykseen liittyvistä oikeudenkäynneistä. Tapauksen epäillään liittyvän vuoden 2016 lokakuussa Kouvolassa takavarikoituun huumelastiin.

Syyttäjä vaatii kotkalaiselle miehelle 13 vuoden tuomiota törkeästä huumausainerikoksesta. Vuonna 1972 syntyneen miehen johtaman huumeliigan epäillään tuoneen suuria määriä amfetamiinia ja hasista Hollannista Suomeen ja myyneen niitä. Rikosepäilyt ajoittuivat vuosille 2013—2017.

Keskusrikospoliisi on takavarikoinut liigalta 275 000 euroa.

Syytteessä on kaikkiaan 14 miestä. Heistä yhdeksän on Kotkasta ja yksi Kouvolasta. Loput ovat muualta Suomesta.

Syyttäjä vaatii pitkiä vankeusrangaistuksia: yhdelle kymmenen vuotta ja kahdelle kahdeksan vuoden vankeusrangaistuksia. Kuudelle hän vaatii viiden vuoden tuomiota. Loppujen osalta vaateet vaihtelevat vajaasta neljästä vuodesta kahteen vuotta. Miehet kiistävät huumausainerikoksiin liittyvät syytteet.

”Hän ei ole kuka tahansa”

Syyttäjän mukaan pääsyytetty on huumemaailman ”kiistaton johtohahmo”. Haastehakemuksen mukaan hän on ollut määräävässä asemassa muihin syytettyihin nähden.

— Hän ei ole kuka tahansa vastaaja. Syytetyllä on oma ryhmänsä, jonka avulla hän käy kauppaa ja tuo maahan huumeita, Salpausselän syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Perttu Könönen luonnehti ensimmäisenä istuntopäivänä.

Torstaina Kymenlaakson käräjäoikeudessa alkanut oikeudenkäynti on laajuudeltaan yksi Suomen suurimpia.

Arvion mukaan käsittelyyn menee ainakin 12 päivää, ja se kestää tammikuun alkuun saakka. Laajuuden vuoksi jutussa on kaksi syyttäjää.

Poliisi on takavarioinut huumeita muun muassa asunnoista Kouvolassa ja Tukholmassa sekä maastokätköstä Helsingin Landbosta. Lisäksi syyttäjän mukaan liigalla oli kannabiskasvattamo ja kannabiksen myyntipiste Kotkan Karhulassa.

Miehet metsäkävelyllä

Pääsyytetty käyttää kilpimiehiä ja välikäsiä sekä pyrkii itse ottamaan etäisyyttä asioihin, arvioi syyttäjä. Kihlakunnansyyttäjä Könösen mukaan tämä on verraten tyypillistä, kun puhutaan organisoiduista rikollispiireistä.

Syytetty tapaa harvinaisen paljon rikollisjärjestöjen jäseniä, mutta myös ”täysin puhtaita henkilöitä”.

— Rahaliikenne jää puhtoisten henkilöiden tehtäväksi.

Syyttäjän mukaan pääsyytetty tapailee rikoskumppaneitaan hämärissä olosuhteissa. Tällä tavoin viestintä pyritään salaamaan.

— Ei ole aivan tavallista, että kaksi aikuista suomalaista miestä menee metsään kävelemään kahdestaan. Nämä maastokävelyt ovat tulleet seurantaa tekeville poliiseille tutuksi.

Kihlakunnansyyttäjä Könösen mukaan pääsyytetyn asema muihin nähden näkyy myös oikeusistunnossa.

— Häneltä tulee puhetta, mutta muut ovat vaitonaisia. Nämä hiljaiset miehet vain toteavat oikeudessa, että näinhän se meni.

Vankeustuomio vuodelta 2001

Syyttäjä arvioi, että nyt syytteessä oleva kotkalaismies liittyy myös viime vuoden lokakuussa Kouvolassa paljastuneeseen suureen huumeiden takavarikointiin. Tuolloin keskusrikospoliisi pysäytti Kouvolassa rekan, jonka perävaunusta löytyi 27 kiloa vahvaa amfetamiinia ja 35 kiloa marihuanaa. Kroatiaan rekisteröity rekka oli ajettu Suomeen Hollannista. Poliisin mukaan takavarikoitujen aineiden katukauppa-arvo olisi ollut vähintään 1,5 miljoonaa euroa.

Nyt käytävän oikeudenistunnon aikana tullaan kuulemaan myös osaa tuolloin syytettyinä olleista.

— Vuonna 2015 Vaassa tehtiin vastaavanlainen takavarikointi kuin Kouvolassa. Tekotapa oli samanlainen, ja jo tuolloin epäiltiin häntä, syyttäjä viittaa kotkalaiseen.

Tulli paljasti vuoden 2015 lopulla suuren huumausaineiden salakuljetusyrityksen Vaasan satamassa. Lautalla Vaasaan saapuneesta rekka-autosta löytyi tarkastuksessa 104 kiloa amfetamiinia ja kolme kiloa kokaiinia.

Nyt syytteessä oleva kotkalainen sai vuonna 2001 kymmenen vuoden vankeustuomion. Tuomion mukaan hänen johdollaan Hollannista Suomeen tuotiin 475 kiloa hasista ja marihuanaa. Huumeet levitettiin eteenpäin lähinnä Kotkan seudulla.

Luetuimmat