Lappeenranta on jälleen mukana finaalissa kisaamassa Euroopan vihreimmän kaupungin tittelistä – Finaali on Lissabonissa syksyllä

Kilpailussa on mukana alle 100 000 asukkaan kaupunkeja, joiden ilmastotoimet ovat edistyksellisiä.

Mika Strandén

Lappeenranta kilpailee jälleen Euroopan vihreimmän kaupungin tittelistä. Arkistokuva.
Lappeenranta kilpailee jälleen Euroopan vihreimmän kaupungin tittelistä. Arkistokuva.

Lappeenranta on tänä vuonna finalistina Euroopan vihreimmän kaupungin kilpailussa eli European Green Leaf Award 2021 -kilpailussa. Kilpailussa on mukana alle 100 000 asukkaan kaupunkeja, joiden ilmastotoimet ovat edistyksellisiä. Viime vuonnakin Lappeenranta pääsi finaaliin asti ja sijoittui silloin kolmanneksi.

Tänä vuonna Lappeenranta kilpailee Lissabonissa järjestettävässä finaalissa, jota on suunniteltu syys- ja lokakuulle. Lappeenranta on finaalin ainoa suomalaiskaupunki. Muut kaupungit ovat tanskalaiset Elsinore, Nyborg ja Ringkøbing-Skjern sekä bulgarialainen Gabrovo.

Lappeenranta sai jo nyt hyvän arvioinnin

Lappeenrannan kaupungin ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen on tyytyväinen, että Lappeenranta pääsi taas finaaliin.

– On todella hienoa, että tuomariston arvion mukaan ansaitsemme päästä jälleen finaaliin tässä korkeatasoisessa kilpailussa varsinkin, kun mukana oli nyt ennätysmäärä osallistujia. Se kertoo siitä, että tekemistämme arvostetaan, kertoo Räsänen.

Viime vuoden kilpailu oli hänen mukaansa ikään kuin harjoituskäynti.

– Nyt tuntuu valmiimmalta, sanoo Räsänen.

Hänen mukaansa yllättävintä tämän vuoden kisaan valmistautuessa oli se, että tuomaristo kertoi teknisessä raportoinnissaan Lappeenrannan olevan viidessä sektorissa paras finaaliin osallistujista. Yhdessä sektorissa Lappeenranta on toisella sijalla.

Ilmastoteoista on viestitty entistä enemmän

Lappeenrantalaisia ilmastotekoja on viestitty entistä enemmän maailmalle, sillä maaliskuussa Lappeenrannan kaupunki järjesti Brysselissä kansainvälisen ilmastoseminaarin. Siellä puheenaiheena oli muun muassa kaupunkien rooli maailmanlaajuisissa ilmasto-ongelmien ratkaisuissa.

– Muutosvauhti on nopea ympäri maailmaa, kun ratkaisuja etsitään, kertoo Räsänen.

Lappeenrantalaiset ratkaisut kiinnostavat Räsäsen mukaan maailmallakin.

– Kun huomaa, että asiat menevät hyvin ja on edelläkävijä, kansainvälistyminen tapahtuu nopeasti, sanoo Räsänen.

Lappeenrannan ilmastotoimet ovat edistyneet

Lappeenrannan ilmastotoimet ovat viime vuoden aikana menneet eteenpäin muun muassa kiinteistösektorilla ja energiatehokkuudessa. Esimerkiksi energiatehokkuusinvestointien laskentatyökaluja on kehitetty. On hyödynnetty myös virtuaalivoimalaa kaupungin rakennuksissa, jolloin kiinteistöjen sähkökuormat voivat joustaa kulutuksessa.

Lappeenrannan kaupunki kertoo tiedotteessaan, että uusi biokaasulaitos on lähes käyttövalmis ja myös jätteiden hyötykäyttöaste nousi viime vuonna sataan prosenttiin. Kaupungin uusi ilmasto-ohjelma kymmeneksi seuraavaksi vuodeksi on tekeillä.

Paljon yhteistyötä Lahden kanssa

Green Leaf Award 2021 -kilpailun voittaja saa saman voittovuoden kuin isompien kaupunkien sarjassa voittanut Lahti, joka voitti European Green Capital Award 2021 -kisan. Lahdella on kansainvälisen kisan järjestämisvastuu ensi vuonna.

Räsäsen mukaan Lappeenranta olisi mielellään voittaja omassa sarjassaan samana vuonna Lahden kanssa, koska molemmille kaupungeille olisi hyötyä yhteistyöstä esimerkiksi tapahtumien järjestämisessä. Ensi tammikuulle on esimerkiksi jo suunnitteilla kestävän matkailun tapahtuma.

– Meillä on sama päämäärä ja osittain eri vahvuudet Lahden kanssa, kertoo Räsänen.

Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto LUT:n päästrategiaan kuuluvat ilmastokysymykset.

– Lahdessa vahvuuksina ovat kiertotalous ja luonto. Lappeenrannan vahvuus on energia. Yhdistämällä näitä saadaan enemmän aikaan, sanoo Räsänen.

Räsäsen mukaan kilpailun voittaminen ei ole itsetarkoitus, sillä jo osallistuminenkin voi tuoda Lappeenrannan kaupungin imagoon ja toimintaan kestävyyttä.

– Tämä voi luoda alueelle lisää työpaikkoja.

Juttua muokattu 12.5. kello 19.01. Juttuun lisätty Lappeenrannan kaupungin ympäristöjohtaja Ilkka Räsäsen kommentteja. Lisätty myös viimeinen kappale, joka kertoo yhteistyöstä Lahden kanssa.