Imatran Mellonmäellä seurataan tänä yönä täydellistä kuunpimennystä: ”Kuu roikkuu matalalla, mutta pimennys kestää tosi pitkään”

Veli-Pekka Käkönen

Täydellisen pimennyksen syvin hetki koetaan Ursan mukaan kello 23.22. Kuu näyttää tällöin tumman punertavalta ja sen pinta voi olla hyvinkin tumma. Tämä kuunpimennys kuvattiin syyskuussa 2015.
Täydellisen pimennyksen syvin hetki koetaan Ursan mukaan kello 23.22. Kuu näyttää tällöin tumman punertavalta ja sen pinta voi olla hyvinkin tumma. Tämä kuunpimennys kuvattiin syyskuussa 2015.

Tänä yönä eteläisessä Suomessa saadaan todistaa täydellistä kuunpimennystä.

Paikallinen tähtitieteen harrastajien yhdistys Etelä-Karjalan Nova on valinnut katselupaikakseen Imatran Mellonmäen, jonka huipulle kokoonnutaan kello 22 alkaen.

Kaikki ovat tervetulleita mukaan seuraamaan kuunpimennystä, kertoo puheenjohtaja Rauno Päivinen.

— Yhtä hyvin kuunpimennystä voi seurata vaikkapa pellolla tai vesistön ääressä, missä on esteetön näkyväisyys kaakon ja etelän suuntaan, hän vinkkaa.

Kuuta voi katsoa paljain silmin

Kuunpimennys etenee hitaasti ja sitä voi seurata paljain silmin, kiikarilla tai kaukoputkella.

Mellonmäen huipulle tuodaan katselua varten kaksi kaukoputkea, Päivinen kertoo.

Millainen katselukokemus mahtaa olla luvassa?

— Kuu nousee kello 22 osittain jo pimentyneenä. Hankalaa on se, että Kuu roikkuu horisontissa hyvin matalalla, mutta ajallisesti kuunpimennys on tosi pitkä. Eli pimennyksen ehtii kyllä näkemään.

Mellonmäen tapahtuma jatkuu niin pitkään kuin kuunpimennyskin, eli noin kello 01 saakka.

Punainen kuu

Täydellinen pimennys alkaa kello 22.30 Kuun kuljettua kokonaan Maan varjoon. Pimennyksen syvin hetki koetaan vajaata tuntia myöhemmin.

— Kuu näyttää tällöin tumman punertavalta ja sen pinta voi olla hyvinkin tumma, kerrotaan Tähtitieteellinen yhdistys Ursan nettisivuilla.

Täydellinen pimennys päättyy kello 00.13, kun Kuu lipuu jälleen Maan puolivarjoon ja lopulta sieltä pois.

Kuu ei missään vaiheessa pimene täysin ja katoa näkyvistä. Tämä johtuu Maan ilmakehästä, joka taivuttaa takaa tulevaa auringonvaloa Kuun pinnalle, Ursa kertoo.