Koululainen julkaisi toista halventavan kuvan somessa ja uhkasi väkivallalla – Etelä-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi päiväsakkoihin ja maksamaan 1 350 euron korvaukset

Minna Mänttäri

Kuvituskuva.
Kuvituskuva.

Eteläkarjalainen nuorukainen on tuomittu käräjäoikeudessa nuorena henkilönä tehdyistä kunnianloukkauksesta, laittomasta uhkauksesta ja lievästä pahoinpitelystä. Tekijä ja toinen osapuoli olivat tapahtuma-aikaan lokakuussa 2018 alaikäisiä.

Syytetty on halventanut toista poikaa julkaisemalla tästä sosiaalisen median palvelussa Snapchatissa kuvan, joka on muokattu toista osapuolta halventavaksi ja siihen liitetty halventava teksti. Kuvan ovat voineet nähdä ja uhrin siitä tunnistaa käytännössä kaikki ne henkilöt, jotka seuraavat häntä Snapchatissa ja tuntevat hänet, käräjäoikeus päätteli.

Käräjäoikeuden mukaan syytetty on myös uhannut tätä toista poikaa väkivallalla hänelle lähettämässään yksityisviestissä, some-julkaisussa sekä myös kasvokkain. Uhkauskertoja on ollut useita ja toisen pojan väijyminen pitkäaikaista.

Syyte lievästä pahoinpitelystä nuorena henkilönä johtui välituntiyhteenotosta, jossa syytetty löi jutun toista poikaa. Siitä aiheutui toiselle pojalle punainen jälki kasvoihin.

Käräjäoikeuden perusteluiden mukaan tekijä on ottanut toisen pojan kohteekseen sekä loukannut hänen kunniaansa ja fyysistä koskemattomuuttaan eri teoillaan. Kyseessä eivät ole myöskään äkkipikaistuksissa tehdyt teot vaan enemmänkin toisen pojan ottaminen eräänlaisen häirinnän kohteeksi, jolla on pyritty saamaan tälle aikaiseksi kärsimystä ja pelkoa.

Teoista tuomittiin 35 päiväsakkoa, mikä nuorukaisen tapauksessa teki yhteensä 210 euroa. Sen lisäksi hänet tuomittiin maksamaan toiselle pojalle korvauksia henkisestä kärsimyksestä 1 300 euroa sekä kivusta ja särystä 50 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen, vaan siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Luetuimmat