Saimaalle asennetaan aurinkoenergialla toimiva pumppaamo – 54-neliöiseltä lautalta pumpataan hapekasta pintavettä Koneenselän syvänteen pohjan tuntumaan

Mika Strandén

Uusi pumppaamolautta asennetaan tällä viikolla Koneenselälle Pien-Saimaalle. Kuvituskuva.
Uusi pumppaamolautta asennetaan tällä viikolla Koneenselälle Pien-Saimaalle. Kuvituskuva.

Pien-Saimaalle asennetaan tällä viikolla uusi pumppaamo. Pumppaamo tulee Koneenselän syvänteelle, jossa se aloittaa alusveden hapetuksen.

Pumppaamo on 54 neliömetrin kokoisella lautalla, joka ankkuroidaan paikoilleen. Lautalla oleva pumppu pumppaa hapekasta pintavettä pohjan läheiseen alusveteen. Toimenpiteellä pyritään ehkäisemään loppukesäisin ilmenevää hapenpuutetta.

Pumppulautta saa energiansa lautalle asennettavista aurinkopaneeleista, joiden nimellisteho on noin 5 kW. Pumppumoottorin teho on noin 1,7 kW. Järjestelmä on kehitetty Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa.

Lappeenrannan kaupungin tiedotteen mukaan alusveden hapetus on yleisesti käytetty menetelmä, jolla pyritään kunnostamaan vesistöjä. Erityiseksi Koneenselän pumppaamon tekee se, että aurinkopaneeleiden ansiosta se on sähköverkosta riippumaton.

Koneenselälle on jo asennettu mittauslautta, joka välittää reaaliaikaista tietoa veden laadusta kerran tunnissa. Hapettimen toimintaa seurataan myös kahdesti kuussa otettavilla vesinäytteillä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet