Eksote perustaa vähävaraisten maskinjakelupisteen ensi viikolla – Lappeenrannassa yllätyttiin, kun maskisuositus koskee myös Etelä-Karjalaa

Hoivajohtaja Taina Jaako muistuttaa, että jokainen vastaa maskien hankkimisesta lähtökohtaisesti itse. Alle 15-vuotiaita suositus ei koske.

Ilona Noponen

Kasvomaskia suositellaan käytettäväksi julkisessa liikenteessä, jossa riittävien turvavälien pitäminen voi olla mahdotonta. Maskin käytön lisäksi myös muut turvallisuustoimet tulee muistaa.
Kasvomaskia suositellaan käytettäväksi julkisessa liikenteessä, jossa riittävien turvavälien pitäminen voi olla mahdotonta. Maskin käytön lisäksi myös muut turvallisuustoimet tulee muistaa.

Eksote alkaa jakaa kasvomaskeja vähävaraisille. Etelä Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) hoivajohtaja Taina Jaako kertoo, että jakelutoiminta pyritään aloittamaan ensi viikon aikana ja Eksote tiedottaa asiasta lisää alkuviikosta.

– Emme pysty jakelua ihan välittömästi aloittamaan, koska toiminnan järjestäminen vaatii hiukan organisointiaikaa, Jaako sanoo.

Suomen hallitus tiedotti torstaina, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosittelemien kasvimaskien hankinnasta vastaa jokainen kansalainen ensisijaisesti itse. Maskeja tullaan kuitenkin myös jakamaan vähävaraisille.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoi tiedotustilaisuudessa, että maskien jakelu tulee olemaan kuntien vastuulla. Varhilan mukaan jakopisteillä ei tulla pitämään minkäänlaisia henkilörekistereitä maskeja noutavista, eikä tuloja tulla tarkistamaan, vaan jokainen itsensä vähävaraiseksi kokeva voi maskeja hakea.

Ei varmuutta missä maskeja jaellaan

Vähävaraisille suunnattujen maskien jakelusta Etelä-Karjalassa vastaa Jaakon mukaan Eksote.

– Etelä-Karjalassahan on aika hyvä tilanne näiden tartuntamäärien suhteen tällä hetkellä, joten arvioimme, että jakelun järjestäminen ei vielä vaadi niin pikaisia toimia, että toiminta pitäisi saada käyntiin välittömästi.

Jaako myös muistuttaa, että suositus on, että kansalaiset itse hankkisivat kasvomaskit, jos siihen vain on mahdollisuus.

Tällä hetkellä myöskään varmuutta ei ole siitä, missä maskeja jaellaan

– Voi olla, että maskien jakaminen järjestetään meidän omissa tiloissamme.

Myöskään jaettavien maskien mallista Jaako ei vielä kerro mitään varmaa.

–  Alustavasti on keskusteltu, että jakelun pääpaino olisi kangasmaskeissa. Tällä hetkellähän ei ole vielä varmuutta, miten pitkään tätä jakelua tulee jatkaa. Tällaisen useampaan kertaan käytettävän maskin jakaminenhan olisi järkevää, koska silloin ihmisten ei tarvitsisi vierailla näillä jakopisteillä useampia kertoja.

Ei koske alle 15-vuotiaita

Hyvää hygieniaa, turvavälejä ja muita jo aiemmin suositeltuja toimia ei pidä nyt unohtaa — Ari-Pekka Meuronen

THL:n ohjeistus koskee tällä hetkellä vain julkista liikennettä ja tilanteita jossa läheisiä kontakteja ei voi välttää. Suosituksen ulkopuolelle on kuitenkin jätetty esimerkiksi ryhmät, jossa henkilöt ovat tekemisissä toistensa kanssa säännöllisesti. Tämä tarkoittaa esimerkiksi kouluja, työyhteisöitä ja harrastusporukoita.

THL on myös rajannut alle 15-vuotiaat suosituksen ulkopuolelle.

Lappeenrannan kaupungin opetustoimenjohtaja Mari Routti kertoo sähköpostitse, että peruskoululaisia ja lukiolaisia on tiedotettu maskisuosituksesta. Maskien käyttöä ei kouluissa suositella alle 15-vuotiaille, mutta yli 15-vuotiaat voivat halutessaan maskeja käyttää.

Maski ei korvaa muita turvallisuustoimia

Lappeenrannan kaupungin turvallisuus- ja riskienhallintapäällikkö Ari-Pekka Meuronen sanoo yllättyneensä Etelä-Karjalan kuuluvan maskisuosituksen piiriin.

Meuronen muistuttaa, että Etelä-Karjalassa tällä viikolla todettu koronavirustartunta oli ensimmäinen alueella viikkoihin ja tartuntatilanne maakunnassa on edelleen koko valtakunnan parhaimmistoa.

Kasvomaskin käyttöä suositeltiin kaikkiin sairaanhoitopiireihin, jossa oli viimeisen kahden viikon aikana todettu yksikin koronavirustartunta.

– Vaikka kasvomaskeista puhutaankin nyt paljon, on tärkeä muistaa, että ne eivät ole mikään ihmeratkaisu, vaan lisä kaikkiin muihin turvatoimiin. Hyvää hygieniaa, turvavälejä ja muita jo aiemmin suositeltuja toimia ei pidä nyt unohtaa, vaikka maskia käyttäisikin, Meuronen painottaa.

Jos mahdollista, vältä ruuhka-aikoja

THL suosittelee kasvomaskin käyttöä joukkoliikenteessä.

Lappeenrannan kaupungin joukkoliikennepäällikkö Terhi Koski kehottaa kaupungin tiedotteessa kaupunkilaisia käyttämään joukkoliikennettä mahdollisuuksien mukaan ruuhka-aikojen ulkopuolella.

– Lappeenrannan alueella kaikkein vilkkainta joukkoliikenteen käyttö on aamu- ja iltapäivisin työ- ja koulumatka liikenteen takia, Koski toteaa tiedotteessa.

Myös Eksote suosittaa kasvomaskien käyttämistä joukkoliikenteessä THL:n linjauksen mukaisesti.