Etelä-Karjala sai Hinku-maakunnan tunnuksen — Maakunta sitoutuu vähentämään 80 prosenttia hiilipäästöistään vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä

Professori Jyri Seppälä: ”Status tarjoaa maakunnan eri toimijoille uusia mahdollisuuksia tehdä alueellisia ratkaisuja, joista hyötyy koko Suomi — ja tietenkin ilmasto”

Etelä-Karjalalla on reilut kymmenen vuotta aikaa päästä kunnianhimoiseen tavoitteeseensa ja karsia merkittävä määrä hiilipäästöistään.
Etelä-Karjalalla on reilut kymmenen vuotta aikaa päästä kunnianhimoiseen tavoitteeseensa ja karsia merkittävä määrä hiilipäästöistään.

Suomen ympäristökeskus (Syke) on myöntänyt Hinku-maakunnan tunnuksen ensimmäiseksi Etelä-Karjalalle ja Pirkanmaalle.

Kumpikin maakunta sitoutuu vähentämään 80 prosenttia hiilipäästöistään vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä.

Ympäristöpäällikkö Matti Vaittinen Etelä-Karjalan liitosta huomauttaa, että tunnus velvoittaa Etelä-Karjalan laatimaan oman tiekartan kohti hiilineutraaliutta.

— Aikaa ei ole kovin paljon, reilut kymmenen vuotta. Se tekee tavoitteesta kunnianhimoisen. Eniten tekemistä meillä on liikenteen päästöjen vähentämisessä ja hiilinieluissa.

Etelä-Karjalassa jo 88 prosenttia maakunnan väestöstä asuu Hinku-kunnissa, jotka ovat Imatra, Lappeenranta, Parikkala, Rautjärvi ja Ruokolahti.

Kuntaviisikko on jo aikaisemmin julistautunut tavoittelevansa hiilineutraaliutta.

Edelleen Syke luki maakunnan ansioksi, että yli 85 prosenttia tuotetusta energiasta tehdään uusiutuvilla energiamuodoilla kuten vesivoimalla, biomassalla sekä aurinko- ja tuulivoimalla.

"Mieluusti suunnannäyttäjän rooliin"

Hinku-maakunnan status viestii kansainvälisestikin siitä, että alue on vahvasti sitoutunut hillitsemään ilmastomuutosta.

Tätä mieltä on professori Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskuksesta. Hän on Hinku-verkoston valtakunnallinen vetäjä.

— Status tarjoaa maakunnan eri toimijoille uusia mahdollisuuksia tehdä alueellisia ratkaisuja, joista hyötyy koko Suomi ja tietenkin ilmasto.

Matti Vaittisen mukaan Etelä-Karjala astuu mieluusti suunnannäyttäjän rooliin.

— Kannustamme myönteisessä mielessä mukaan muita maakuntia. Pohdimme ja kehitämme tehokkaita keinoja päästövähennyksiin koko ajan yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.

Esimerkiksi LUT (Lappeenrannan–Lahden teknillinen yliopisto) Lappeenrannassa on vahva tukijalka tulevaisuuden ratkaisujen löytämisessä.

Hinku-status ohjaa myös osaltaan tulevaa maakuntastrategiaa ja -kaavoitusta.