Taipalsaaren kaukolämpökorotus on kuluttajaviranomaisen mukaan poikkeuksellisen suuri: ”Jos hintaa on tarpeen nostaa, se pitäisi tehdä pidemmän ajan kuluessa”

Tuuli Truhponen

Taipalsaaren kaukolämmön hintakorotus puhuttaa. Arkistokuvassa kunnantalo.
Taipalsaaren kaukolämmön hintakorotus puhuttaa. Arkistokuvassa kunnantalo.

Taipalsaaren Lämpö on nostamassa kaukolämmön perusmaksua 550 eurosta 1450 euroon vuodessa. Kilpailu- ja kuluttajavirastosta todetaan, että hintojen nosto on kertakorotuksena erittäin suuri ja hieman kyseenalainen.

Sähkömarkkinalakiin on kirjattu, ettei sähköverkkojen ja maakaasun osalta vuotuinen hintakorotus saa ylittää 15 prosenttia. Lakiin tehtiin muutos, kun sähköverkkohtiö Caruna ilmoitti alkuvuodesta 2016 nostavansa hintoja keskimäärin 27 prosenttia. Tapaus herätti runsasta julkista keskustelua.

Kaukolämpöä korotusrajoitus ei kuitenkaan koske.

— Kaukolämmön osalta tarkkaa prosenttisäännöstä ei ole, mutta yleisten kuluttajasuojasäännösten mukaan pitkäkestoisiin sopimuksiin ei saa tehdä olennaisia kertakorotuksia. Se ei ole hyvä ratkaisu, lakimies Jukka Kaakkola Kilpailu- ja kuluttajavirastosta sanoo.

Taipalsaaren tilanne kuulostaa hieman merkilliseltä.

— Perusmaksu on yleensä aika iso osa kokonaismaksua, muttei aivan koko hinta kuitenkaan. Jos hintaa on tarpeen muuttaa, se pitäisi tehdä pidemmän ajan kuluessa ja korotusten pitäisi olla kohtuullisen suuruisia. Kuluttajille voi tulla ongelmia, jos suuria korotuksia tehdään yhtäkkisesti.

Kaakkola ei äkkiseltään tiedä, että kaukolämmön suhteen olisi näin suuria korotuksia tehty. Mikäli kuluttajat kokevat asian vääryydeksi, valitusoikeus on olemassa.

— Kuluttajien ilmoitusten perusteella näihin yleensä puututaan ja tilanteita arvioidaan tapauskohtaisesti. Carunasta tuli aikanaan satamäärin ilmoituksia, joten se asia oli luontevaa ottaa silloin käsittelyyn.

Henri Pitkänen

Henri Pitkänen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.