Vehkataipaleen päiväkoti suljetaan sisäilmaongelmien vuoksi

Päiväkodista otetuista näytteistä löytyi käymisreaktioon viittaavia yhdisteitä, jotka ylittivät raja-arvot. Tekninen toimi tekee päiväkodin korjaussuunnitelman.

Kai Skyttä

Vehkataipaleen päiväkoti on teknisesti oma erillinen kokonaisuutensa, vaikka se sijaitsee koulun jatkeena.
Vehkataipaleen päiväkoti on teknisesti oma erillinen kokonaisuutensa, vaikka se sijaitsee koulun jatkeena.

Taipalsaaren Vehkataipaleen päiväkoti suljetaan sisäilmaongelmien vuoksi.

Vehkataipaleen päiväkoti Loiske on viimeistä kertaa auki 1. kesäkuuta. Päiväkodin toiminta siirtyy 4. kesäkuuta alkaen Satulaivan päiväkotiin, Vadelmatalon ryhmään Saimaanharjulle.

Ensi syksynä tiloissa ei järjestetä toimintaa, vaan hoitopaikkaa tarvitsevat lapset sijoitetaan Taipalsaaren kirkonkylän ja Saimaanharjun päiväkoteihin.

Varhaiskasvatuspäällikkö keskustelee syksystä vanhempien kanssa, Taipalsaaren vt. sivistysjohtaja Johanna Mäkelä sanoo.

— Tottahan tämä lisää matka-aikaa, jos vanhemmat käyvät töissä esimerkiksi Lappeenrannassa ja pitää kiertää kirkonkylän tai Saimaanharjun kautta, Mäkelä toteaa.

Tutkimukset aloitettiin talvella

Sisäilmatutkimukset aloitettiin päiväkodissa helmikuun lopulla, koska työntekijät ja osa lapsista oli saanut sisäilmaongelmaan viittaavia oireita. Polygon-yhtiön tutkimuksissa löydettiin viitteitä ilmanvaihdon ongelmista. Lämmitystä säädettiin ja ilmanvaihdon ongelma korjattiin, mutta ihmisten oireilu ei loppunut.

Huhtikuussa tehtiin lisätutkimuksia, joiden tulokset saatiin toukokuun alussa. Tulosten mukaan yhdessä tilassa oli pölyn seassa kuituja, joiden alkuperää ei pystytä sanomaan. Yhdessä näytteessä oli viite jonkinlaisesta pienestä kosteusvauriosta. Lisäksi löytyi käymisreaktioon viittaavia yhdisteitä, jotka ylittivät niille asetetut raja-arvot. Ne ovat löydöksistä haitallisimpia.

Taipalsaaren kunnanhallitus on ohjeistanut teknistä toimea tekemään päiväkodin korjaussuunnitelman ja kustannusarvion.

Vehkataipaleen koulu sijaitsee viereisessä, peruskorjatussa rakennuksessa, mutta koulun ja päiväkodin välillä on kulkuyhteys. Kulkuyhteys ja ilman vaihtuminen rakennusten välillä estetään kesän aikana, kun päiväkodin rakenteiden kuntoa aletaan selvittää.

Koulu jatkaa toimintaansa normaalisti. Päiväkodin puolelta löytyneiden ongelmien ei epäillä aiheuttavan ongelmia koulun puolella.