Kivisalmelaispariskunta heräsi yöllä pistävään hajuun: "Se kävi kurkkuun niin kitkerästi, että kävimme pari kertaa juomassakin" — Aamulla syyksi paljastui Kaukaalla ollut laippavuoto

Kai Skyttä

UPM:n Kaukaan tehtaalta päässeet hajukaasut kiusasivat maanantain ja tiistain välisenä yönä Kivisalmen suunnalla. Arkistokuva.
UPM:n Kaukaan tehtaalta päässeet hajukaasut kiusasivat maanantain ja tiistain välisenä yönä Kivisalmen suunnalla. Arkistokuva.

Kivisalmessa asuva Mikko Hiltunen heräsi vaimonsa kanssa maanantain ja tiistain välisenä yönä hirvittävään hajuun. Kello oli noin kaksi, kun kurkkuun alkoi pistää.

—Haju oli niin pistävä, että heräsimme siihen. Se kävi kurkkuun niin kitkerästi, että kävimme pari kertaa juomassakin. Mietin, että pitääkö alkaa etsiä hengityssuojaimia.

Hiltunen kuvailee hajua kissan pissan hajuksi, mutta erittäin voimakkaaksi sellaiseksi. Hän kertoo kääntäneensä ilmastointilaitteen pois päältä, mikä auttoi hieman tilanteessa.

—Yö oli karmea. Nyt aamulla tilanne oli jo toinen ja käänsin ilmastoinnin takaisin päälle, Hiltunen kertoi aamukahdeksan jälkeen.

Tiistaiaamuna hajun lähde selvisi. Syy löytyi UPM:n Kaukaan tehtaalla sattuneesta metanolilinjan laippavuodosta. UPM:n mukaan hajukaasuja pääsi ilmaan kello yhden ja kolmen välisenä aikana maanantain ja tiistain välisenä yönä.

UPM Kaukaan johtaja Teuvo Solismaa kertoo, että laippavuoto paikannettiin putkillinjaan, joka on ennen hajukaasukattilaa. Kattilassa poltetaan metanolia. 

—Se vuoti toista tuntia ennen kuin se huomattiin. Linja otettiin pois käytöstä ja vuoto korjattiin. Jos poltetaan metanolia, se ei haise, mutta siinä on mukana rikkiyhdisteitä.

Mikko Hiltunen kertoo, että normaalisti Kaukaan suunnasta tulevat hajut eivät juuri Kivisalmessa kiusaa.

—Jos haisee, se on yleensä mietoa.

Tällä kertaa laippavuodon lisäksi kohdalle osui myös kaakkoistuuli, joka työnsi hajut suoraan kohti Kivisalmea.

Luetuimmat

Kommentoidut