Lumi on tehnyt tuhoja pihojen hedelmä- ja koristepuille — Omenapuiden leikkauksen voi jo aloittaa

Ammattiviljelijä jännittää vadelman ja mansikan talvehtimista. Kohta on aika kylvää tomaatintaimet.

Kai Skyttä

Puutarhan kevättöitä voi jo hiljalleen aloitella. Petteri Holopainen näyttää mallia omenapuiden leikkaukseen.
Puutarhan kevättöitä voi jo hiljalleen aloitella. Petteri Holopainen näyttää mallia omenapuiden leikkaukseen.

Puutarhat, pihat ja viljelmät alkavat paljastua lumen alta. Runsaslumisen talven aiheuttamia lumivaurioita hedelmä- ja koristepuille on näkyvissä, mutta matalampien kasvien tilanne paljastuu vasta myöhemmin, kertoo Lappeenrannan seudun puutarhaseuran puheenjohtaja Jukka Kolehmainen.

Nykyisten ohjeiden mukaan omenapuita voi leikata jopa kesällä, joskin perinteinen aika leikkaukselle on kevättalvella ennen silmujen puhkeamista. Silloin lehdet eivät estä näkemästä kokonaisuutta. Repeytyneitä oksia voi siis jo poistaa. Haavanhoitoainesta joitakin voi käyttää vasta, kun lämpötilat kohoavat nollan yläpuolelle, Kolehmainen muistuttaa.

Koristehavupuista esimerkiksi tuijissa on nyt näkynyt taipuneita oksia ja jopa katkenneita latvoja. Kolehmaisen mukaan taipumat korjaantuvat ajan mittaan yleensä kohtuullisen hyvin, koska puun muoto on sillä geeneissä. Katkennutta latvaa puu yleensä korvaa myös, mutta puun muoto ei yleensä palaudu ennalleen.

Koristehavupuiden varjostuksen tarkoituksena on jarrutella niiden heräämistä yhteyttämään.

— Jos puu alkaa yhteyttää, kun maa on vielä jäässä, kasvi ei saa jäisestä maasta vettä. Siitä seuraa neulasten ruskistumista.

Ketut ovat pienentäneet pupukantaa. Jyrsittyjä puita on näkynyt aika vähän. — Jukka Kolehmainen

Eläintuhot ovat Lappeenrannan seudulla Kolehmaisen käsityksen mukaan aika pieniä.

— Ketut ovat pienentäneet pupukantaa. Jyrsittyjä puita on näkynyt aika vähän. Voi tietysti olla, että vaurioita on vielä tulossa, jos puput lähtevät liikkeelle.

Viherharrastajien kevät alkaa usein yksivuotisten kesäkukkien, kuten samettikukkien kylvämisellä. Tomaatin kylvämisen aika alkaa myös.

Kai Skyttä

Holopaisen tilalla jännitetään, missä kunnossa ovat vadelmat. Edellisenä talvena jäätyvä räntä runnoi kasvustot ja sato jäi pieneksi.
Holopaisen tilalla jännitetään, missä kunnossa ovat vadelmat. Edellisenä talvena jäätyvä räntä runnoi kasvustot ja sato jäi pieneksi.

Ammattitarhaajan kääpiöivillä omenapuilla ei lumituhoja juuri esiinny

Marjanviljelijä Petteri Holopainen Lemiltä kertoo, että heillä lumituhoja ei omenapuilla ole.

— Puut ovat kääpiöivää lajiketta, ne on leikattu tukevaoksaisiksi ja niillä on tukitolpat, Holopainen kertoo.

Parhaillaan Holopaisen tilalla on ollut käynnissä omenapuiden leikkaus. Liikkeelle on päästy tavallista aikaisemmin, sillä hanki kantaa mainiosti.

— Työ sujuu puolta joutuisammin kuin tavallisesti.

Holopaisen omenatarha on aidattu jänisten ja muiden eläinten varalta.

— Yksi jänis oli päässyt aitaukseen, mutta se hätistettiin pois, ja jäi tällä kertaa ilman ruokaa.

Muutamia omenapuita on kuollut pystyyn, kun edellisenä talvena oli pitkään lauhaa, eivätkä omenapuut osanneet mennä lepoon oikea-aikaisesti.

Seuraavaksi Holopaisen tilalla jännitetään, missä kunnossa ovat vadelmat. Edellisenä talvena jäätyvä räntä runnoi kasvustot niin, että viime kesän vadelmasato oli olematon.

Kun mansikka paljastuu lumen alta. selviää, ovatko kauriit ja peurat herkutelleet niillä.

— Tänä talvena lumi on suojannut mansikkaa. Edellisenä talvena monella mansikkaviljelmällä oli tuhoja, kun lumi ei suojannut jäätymiseltä.