Diakoniatyön jouluavustusten hakijoina on yhä enemmän lapsiperheitä — Perinteinen joulupuukeräys ensin Lappeenrannassa ja sitten Imatralla

Joulu on saanut paikalliset yksityishenkilöt ja yritykset innostumaan diakoniatyön kautta lahjoittamisesta.

Katja Juurikko

Joulupuu-keräykseen otetaan valmiiksi paketoituja, joko uusia tai itsetehtyjä lahjoja.
Joulupuu-keräykseen otetaan valmiiksi paketoituja, joko uusia tai itsetehtyjä lahjoja.

Etelä-Karjalassa vähävaraisten joulunviettoa tukevat useat tahot lahjakorteilla, ruokakasseilla ja muilla avustuksilla.

Seurakunnista apua pitää osata pyytää itse. Esimerkiksi Joutsenon seurakunnan diakoniatyön jouluavustusta haetaan kirjallisella hakemuksella 1. joulukuuta mennessä.

— Perheelle myönnettävä osto-oikeus Joutsenon K-market Piranaan voi olla esimerkiksi sata euroa, ja se pitää käyttää jouluaattoon mennessä. Lahjakortilla voi ostaa ruokaa tai pieniä lahjoja jouluksi, kertoo diakoni Tuija Kokki Joutsenon seurakunnasta.

Hakijoina yhä enemmän lapsiperheitä

Hakemus toimitetaan henkilökohtaisesti diakoniatoimistoon, jossa käydään läpi hakijan taloustilannetta.

— Avustuksista tiedustellaan päivittäin. Hakijoina on yhä enemmän lapsiperheitä. Yleensä jouluavustusta on myönnetty 80—90 hakijalle. Pari vuotta sitten hakijoita oli yli sata, Kokki kertoo.

Sammonlahden seurakunta jakaa joulun alla elintarvikekasseja. Kassin hakijaksi täytyy ilmoittautua viimeistään tiistaina 5.12.

Imatran seurakunnan diakoniatyö välittää eteenpäin eri tahojen sille toimittamia lahjakortteja. Viime vuonna saajia oli 50 ja jaettu summa 3 300 euroa.

— Avustustarve pitäisi tuoda meidän tietoomme itsenäisyyspäivään eli 6. joulukuuta mennessä, kertoo diakoni Outi Pasanen Imatran seurakunnasta.

Halu auttaa lisääntyy

Joulu saa paikalliset yksityishenkilöt ja yritykset innostumaan diakoniatyön kautta lahjoittamisesta, kertoo diakonissa Marika Gustafsson. Lappeenrannan seurakunnan diakoniatyöllä ei ole varsinaisia jouluavustuksia.

— Meillä on mahdollisuus avustaa tiukassa taloudellisessa tilanteessa eläviä ihmisiä pienimuotoisesti ympäri vuoden, mikäli avustuskriteerimme täyttyvät. Yksityishenkilöt ja yritykset voivat lahjoittaa kauttamme myös jouluna. Joitain lahjoituksia jouluksi on jo tullut, mutta tulevaa kokonaismäärää en osaa vielä tässä vaiheessa ennakoida.

Gustafsson toivoo, että lahjoittajat ja avuntarvitsijat ovat ajoissa liikkeellä.

Yleensä niin lahjoja kuin ruokalahjakortteja on tullut mukavasti, yhteensä useita satoja. — Tiina Viljakainen

Eksote jakaa eri järjestöiltä ja yhdistyksiltä saatavia lahjoja ja lahjakortteja asiakasperheilleen viikoilla 50 ja 51.

— Vielä ei tämän vuoden lahjoitusten määrästä ole tietoa. Yleensä niin lahjoja kuin ruokalahjakortteja on tullut mukavasti, yhteensä useita satoja. Niiden jakaminen tuo myös itselle joulumielen, kertoo sosiaaliohjaaja Tiina Viljakainen Eksotelta.

Joulupuu täyttää taas lasten lahjatoiveita

Jo runsaan kahden viikon kuluttua eli 27. marraskuuta alkaa perinteinen Lappeenrannan joulupuukeräys. Sillä kootaan lahjoja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) tiedossa oleville lapsille, jotka ovat vaarassa jäädä ilman joulupukin tuomisia.

— Olemme parasta aikaa yhteydessä perheisiin ja keräämme lahjatoiveita. Viime vuonna lahjoja tuli yli tuhat, eli yksi lapsi saattoi saada kaksikin lahjaa, kertoo Heini Behm keräyksen järjestävästä Lappeenrannan nuorkauppakamarista. Keräysaikaa on 10.12. asti.

Joulupuukeräys järjestetään Imatrallakin 1.—10. joulukuuta. Heidi Holsti Imatran nuorkauppakamarista sanoo, että tavoite on saada lahjat 275 lapselle ja nuorelle, joiden ikä vaihtelee kahdesta kuukaudesta 21 vuoteen.

Määrä on aiempaa pienempi. Viime vuonna lahjoja kerättiin 370 lapselle. Määrän putoaminen saattaa johtua siitä, että osa lapsista on siirtynyt perheidensä mukana Kelan toimeentulotukiasiakkaiksi.

Nuorkauppakamarit toimittavat lahjat Eksotelle, joka jakaa ne eteenpäin perheille. Behmin ja Holstin mukaan sekä Lappeenrannassa että Imatralla keräykseen on osallistuttu aiempina vuosina hyvin.

Uusimmat uutiset