Eksote kiistää salailun sote-keskuksista — ”Lappeenrannan kaupungille oli kerrottu”, väittää Marja-Liisa Vesterinen.

”Voi näyttää ärhentelyltä ja turhalta pullistelulta, mutta kyseessä on isot asiat”, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Kakkola.

Kai Skyttä

Marja-Liisa Vesterisen mielestä Eksoten asioiden valmistelu on ollut riittävän avointa.
Marja-Liisa Vesterisen mielestä Eksoten asioiden valmistelu on ollut riittävän avointa.

Lappeenrannan kaupungille oli kerrottu etukäteen sote-keskuksen sijoittamisesta keskussairaalan yhteyteen. Näin väittää Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen (sd.).

Vesterisen mukaan asiasta oli ilmoitettu pari päivää ennen Eksoten hallituksen kokousta viime viikon maanantaina.

— Kaupungin johdolle ja puheenjohtajistolle esitellyssä diassa kerroimme, että sote-keskus tullaan rakentamaan keskussairaalan yhteyteen. Jos joku väittää, ettei yhteys kaupunkiin pelaa, niin se ei pidä paikkaansa, napauttaa Vesterinen.

Jos joku väittää, ettei yhteys kaupunkiin pelaa, niin se ei pidä paikkaansa. — Marja-Liisa Vesterinen

Kaupunginhallitus päätti maanantaina pyytää Eksotelta lisätietoja sote-keskuksen suunnitelmista. Kaupunginhallitus vaati Eksotelta avoimuutta ja ajantasaista suunnitelmien kertomista jäsenkunnille.

Eksoten hallitus oli päättänyt muun muassa siitä, että Lappeenrannan sote-keskus tulee keskussairaalan yhteyteen ja että sairaalan A-torniin peruskorjataan tilat Honkaharjun ja Armilan sairaalan vuodeosastoille.

Eksoten linjaus tuli julki yllättäen

Eksote ei hiiskunut kaavailemistaan linjauksista julkisuuteen etukäteen. Vasta, kun päätökset oli tehty, tiedotettiin tehdyistä ratkaisuista ranskalaisilla viivoilla. Mitään perustelua ei annettu.

En ole kuullut enkä nähnyt, että suuri yleisö haluaisi ottaa näihin kantaa. Ihmisille tärkeintä on se, että palvelu on hyvällä paikalla. — Marja-Liisa Vesterinen

Vesterinen ei ymmärrä, miksi asiaa olisi pitänyt selvittää julkisuuteen sen laveammin tai valmistella avoimemmin.

— En ole kuullut enkä nähnyt, että suuri yleisö haluaisi ottaa näihin kantaa. Ihmisille tärkeintä on se, että palvelu on hyvällä paikalla.

Vesterinen kertoi aiemmin, että Eksote on jo käynyt neuvotteluja investoreiden kanssa uusista sote-keskuksista. Hän kuitenkin kiistää, että Eksotella olisi niistä mitään suuntaa-antavia kustannusarvioita.

— En tänä päivänä tiedä, mistä nuo luvut (joita Eksoten virkamiehet Etelä-Saimaalle pyynnöstä olivat antaneet) on otettu, kun sellaisia suunnitelmia ei ole.

Käsittely painottui suljettuihin hallitusseminaareihin

Kai Skyttä

Pentti Itkonen toivoo Eksotelle työrauhaa.

Vesterinen sanoo, ettei hallitus nyhjäissyt kuitenkaan viime viikkoisia päätöksiään tyhjästä, koska hallitus oli käsitellyt niitä kahdessa (ei-julkisessa) hallitusseminaarissa.

Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen selvittää, että seminaareissa strategiaa ja palveluverkkoa oli käsitelty laveasti.

Kenen linja tämä isojen asioiden käsittely pääasiallisesti vain ei-julkisissa seminaareissa oikein on? Onko poliitikkojen suunnalta tullut tähän paineita?

— Tähän asiaan on tullut paineita myös poliitikoilta, sanoo Itkonen.

Itkonen toivoo työrauhaa

Lappeenrannan hermostumisen takaa löytyy Itkosen mukaan epävarmuudessa pitävä maakunta- ja soteuudistus.

Kunnat ovat jo henkisesti vieraantuneet sotesta. Se näkyy kapinointina kaikkea vastaan, mitä me esitämme — Pentti Itkonen

— Kunnat eivät tiedä, miten niiden sote-kiinteistöille käy. Kunnilta jää tämä sote kokonaan pois, ja kunnat ovat jo henkisesti vieraantuneet sotesta. Se näkyy kapinointina kaikkea vastaan, mitä me esitämme.

Itkonen toivoo työrauhaa.

— Kun olisi joskus rauhallisempi jakso tehdä asioita. Eksoteen kohdistuu aika paljon kaikenlaisia paineita.

Kaupungin huolena sote-kiinteistöt

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Kakkola (sd.) perustelee kaupungin Eksotelle tekemää selvityspyyntöä pääasiassa sote-kiinteistöihin liittyvällä huolella.

Niina Villman

Risto Kakkola sanoo, ettei kuntapuoli ärhentele Eksotelle turhasta.

— Kaupungin pitää olla huolissaan, jos kaupungin omistamia sote-kiinteistöjä uhkaa jäädä tyhjilleen.

 Jos Eksote ei käytäkään enää Ruoria, niin mites sitten. Jääkö meille Musta Pekka käteen? — Risto Kakkola

Kakkolan mukaan kaupunkia kiinnostaa, missä Eksoten palvelut sijaitsevat, etenkin kun puhutaan suurista miljoonaluokan hankkeista.

— Tämä voi näyttää kuntapuolen ärhentelyltä ja turhalta pullistelulta, mutta isot asiat ja summat on kyseessä.

Lappeenrantaa esimerkiksi kiinnostaa, miten käy kaupunkikonsernin omistamalle, keskussairaalan vieressä sijaitsevalle Ruori-rakennukselle, jossa on nyt Eksoten hallinto.

— Jos Eksote ei käytäkään enää Ruoria, niin mites sitten. Jääkö meille Musta Pekka käteen?

Fakta: Näin Eksoten hallitus päätti

Lappeenrannan uusi sote-keskus sijoitetaan keskussairaalan välittömään yhteyteen.

Imatralle sijoitettava sote-keskus sijoitetaan Imatran keskustaan.

Muiden kuntien sekä Lappeenrannan ja Imatran hyvinvointikeskusten toiminnallinen sisältö ja laajuus suunnitellaan pääsääntöisesti maakunnallisen optimoinnin näkökulmasta yhteistyössä kuntien kanssa.

Armilan ja Honkaharjun sairaaloiden vuodeosastot siirretään keskussairaalan A- torniin sen saneerauksen valmistuttua.

Uusimmat uutiset