Toisen kotimaisen kielen kokeiluun haki vain kuusi kuntaa — Kokeiluun osallistuisi alle 500 oppilasta

Kokeiluun hakivat Pieksämäki, Savonlinna, Jämsä, Kaustinen, Rovaniemi ja Ylöjärvi.

Katja Juurikko

Kokeiluun osallistuisi yhteensä 486 oppilasta. Kuvituskuva.
Kokeiluun osallistuisi yhteensä 486 oppilasta. Kuvituskuva.

Kuusi kuntaa on hakenut lupaa osallistua kokeiluun, jossa koulut tarjoavat oppilailleen toisen kotimaisen kielen tilalla jonkin muun vieraan kielen opintoja.

Lupaa hakivat Pieksämäki, Savonlinna, Jämsä, Kaustinen, Rovaniemi ja Ylöjärvi. Savonlinna on hakenut lupaa neljälle koululle, muut kunnat yhdelle.

Kokeilu koskee 5. tai 6. luokan oppilaita, jotka aloittaisivat toisen kotimaisen kielen opiskelun 1. elokuuta alkavana lukuvuonna.

Päätöksiä kevään aikana

Kielikokeilu on osa syyskuussa 2016 käynnistynyttä Sipilän hallituksen Uusi peruskoulu -ohjelmaa, jonka tavoitteena on kieltenopetuksen lisääminen ja monipuolistaminen. Eduskunta sääti toteuttamista varten erillisen kokeilulain, joka tuli voimaan vuoden 2018 alusta.

Hakemusten perusteella kokeiluun osallistuisi yhteensä 486 oppilasta, vaikka kokeilulaki olisi antanut mahdollisuuden 2 200:lle.

Yleisin hakemuksissa tarjottava kieli on venäjä. Valittavaksi tarjotaan myös espanjaa, ranskaa ja saksaa. Kielet vaihtelevat paikkakunnittain.

Opetushallitus tekee ehdotuksen kokeiluluvan saajista opetus- ja kulttuuriministeriölle, joka tekee päätökset luvan saajista kevään aikana, kerrotaan Opetushallituksen tiedotteessa.

Lappeenranta ei hakenut kokeiluun

Kokeiluun osallistuminen ei saanut kannatusta Lappeenrannassa.

Lasten ja nuorten lautakunta käsitteli asiaa kokouksessaan 5. helmikuuta. Keskustelun aikana Daniel Kaartinen (ps.) teki muutosesityksen, jonka mukaan kaupunki osallistuisi kielikokeiluun. Esitys ei kuitenkaan saanut kannatusta, joten se raukesi.

Kokeilu ei kyselyn perusteella innostanut myöskään viidesluokkalaisten vanhempia. Kysely lähti Wilman kautta 715 huoltajalle. 92 vastanneesta kielikokeiluun halusi vain 13. Lisäksi kokeilusta ehkä kiinnostuneita oli yhdeksän. 70 huoltajaa kielikokeilu ei kiinnostanut.

Kommentoidut