Aurelia Turbines tähtää maailmalle, huipputehokkaiden kaasuturbiinien tuotanto käynnistyy Lappeenrannassa

Kai Skyttä

Toimitusjohtaja Matti Malkamäki asuu Saksassa, jossa yhtiöllä on myös toimintaa ja asiakkaita. Eilen Malkamäki puhui Lappeenrannassa yhteistyökumppaneille ja rahoittajille tuotantotilojen avajaisissa.
Toimitusjohtaja Matti Malkamäki asuu Saksassa, jossa yhtiöllä on myös toimintaa ja asiakkaita. Eilen Malkamäki puhui Lappeenrannassa yhteistyökumppaneille ja rahoittajille tuotantotilojen avajaisissa.

Aurelia Turbines käynnistää pienten ja hyötysuhteeltaan maailman tehokkaimpien kaasuturbiinien valmistuksen Lappeenrannassa.
Yritys avasi uudet tuotantotilansa tiistaina Lappeenrannan Parkkarilassa. Uusi tehdas työllistää alkuvaiheessa kymmenen ihmistä Lappeenrannassa, mutta henkilöstömäärä kasvaa jo tämän vuoden aikana.

Lappeenrannan lisäksi toimintaa Meksikossa asti

Yhtiöllä on Lappeenrannan lisäksi toimintaa Saksassa ja Englannissa. Lisäksi Aurelia Turbines on perustanut Meksikoon kumppaniensa kanssa osakkuusyrityksen, joka valmistaa turbiineja Väli- ja Etelä-Amerikan markkinoille.
— Juuri nyt yhtiö panostaa Lappeenrantaan ja haemme tänne lisää henkilöstöä. Teemme myös paljon yhteistyötä paikallisten alihankkijoiden kanssa, sanoo toimitusjohtaja Matti Malkamäki.
Yhtiön ideana on tuottaa kaasuturbiinien avulla sähköenergiaa poikkeuksellisen hyvällä hyötysuhteella. Teholtaan yksi turbiini vastaa noin 200 omakotitalon energiantarvetta.
— Turbiiniemme hyötysuhde on jopa yli 40 prosenttia, kun se normaalisti tässä kokoluokassa on vain reilu 30, Malkamäki sanoo.

Läheistä yhteistyötä yliopiston kanssa


Viiden miljoonaan euron investointi Lappeenrantaan liittyy teknillisen yliopiston läsnäoloon.Yhtiön kaasuturbiinit perustuvat omiin innovaatioihin ja Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa kehitetyn tekniikan hyödyntämiseen.
Malkamäen mukaan Aurelia Turbines on malliesimerkki siitä, mitä korkeakouluyhteistyöllä voidaan saada aikaan.
— Olemme kehittäneet teknologiaa alusta saakka läheisessä yhteistyössä Lappeenrannan teknillisen yliopiston  kanssa. Mukana hankkeessamme on ollut useita professoreita ja tutkijoita, yhteensä reilut 30 huippuosaajaa.

Asiakkaina sairaalat, elintarviketeolisuus ja voimalaitosyhtiöt


Aurelia Turbinesin markkinat löytyvät pk-sektorilta Euroopasta, Isossa-Britanniasta sekä Venäjällä. Myöhemmin katseet ovat USA:ssa ja Aasiasta.
Ensimmäiset turbiinit Lappeenrannasta toimitetaan asiakkaille ensi vuoden alussa. Tilauskantaa yhtiöllä on noin 2,4 miljoonan euron edestä. Malkamäen mukaan neuvottelujen alla on yhteensä noin 30 miljoonan euron kaupat.
Asiakaskunta on monipuolista aina elintarviketeollisuudesta sairaaloihin.
— Tyypillisiä elintarviketeollisuuden asiakkaita ovat esimerkiksi meijerit, panimot ja kahvinpaahtimot. Lisäksi esimerkiksi voimalaitosyhtiöt ovat kiinnostuneita yhtiön tuotteista.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset