”Monet linnoitteet uhkaavat hävitä metsikköön, samalla lailla kuin tieto niiden olemassaolosta” — Itsenäisyydentie saa Luumäellä jatkoa, nyt esille halutaan nostaa Salpalinjan ohella muitakin alueen linnoitteita

Projektin toivotaan omalta osaltaan vauhdittavan alueen matkailua ja täydentävän Itsenäisyydentien tarjontaa.

Marleena Liikkanen

Salpalinjan linnoitukset ja bunkkerit tunnetaan hyvin. Nyt Luumäellä halutaan nostaa esille muitakin sodan aikana tehtyjä linnoitteita.
Salpalinjan linnoitukset ja bunkkerit tunnetaan hyvin. Nyt Luumäellä halutaan nostaa esille muitakin sodan aikana tehtyjä linnoitteita.

Luumäen Itsenäisyydentie saa jatkoa. Luumäen kunnassa on käynnistetty Pajarin pojat Itsenäisyydentiellä -hanke toukokuun alussa. Sen tarkoituksena on nostaa esille Salpalinjan lisäksi muitakin viime sotien aikaisia linnoitteita Luumäellä.

— Itsenäisyydentie kulkee Taavetista Lappeenrannan rajalle. Nyt tarkoituksena on nostaa esille Taavetista Kouvolan rajalle sekä Savitaipaleen suuntaan olevia linnoitteita, kertoo hankkeen projektipäällikkö Juha Tervonen.

Luumäen nykyinen Itsenäisyydentie myötäilee entistä Kuutostien tielinjaa Jurvalan kylän läpi. Itsenäisyydentien varrelta löytyvät muun muassa vapaussodan muistomerkki, Salpa-asema sekä Kotkaniemi.

Tärkeää työtä

Tarkoituksena on nostaa esille muun muassa Hamina-Taavetti linjaa. Alueella on tehty paljon linnoitustöitä sotien välissä.

— Tämä on tärkeää työtä. Monet linnoitteet uhkaavat hävitä metsikköön, samalla lailla kuin tieto niiden olemassaolosta, sanoo Tervonen.

Hanke on Luumäen kunnan ja kangasalalaisen Pajarin pojat -perinneyhdistyksen yhteisprojekti.

Yhteensä noin 30

Pajarin pojat, eli JR16, olivat vuosina 1940-1941 rakentamassa Luumäen seudulle linnoitteita. Perinneyhdistyksen väen tarkoituksena on kaivaa kesän mittaan alueen linnoituskohteita esiin. Yhteensä niitä on noin kolmekymmentä.

— Sen jälkeen valitsemme niistä 10 kärkikohdetta, joille teemme opastukset, infotaulut ja tarvittaessa liikennemerkit teiden varsille, Tervonen sanoo.

Tervosen mukaan alueen linnoitukset ovat muuten varsin samantyyppisiä kuin Salpalinjan linnoitukset, mutta eivät aivan niin massiivisia. Projektin toivotaan omalta osaltaan vauhdittavan alueen matkailua ja täydentävän Itsenäisyydentien tarjontaa.

— Hanke on jatkoa Itsenäisyydentielle, joka on ollut onnistunut projekti. Tarkoituksena on, että Itsenäisyydentie lävistäisi koko Luumäen.