David Goodwinin tausta ei ole jääkiekkoilijalle aivan tavallisin — SaiPassa ammattilaisuraansa aloittava hyökkääjä on kiertänyt Väli-Amerikassa ja Aasiassa tekemässä hyväntekeväisyystyötä

Mika Strandén

David Goodwin pelasi harjoitusottelussa KalPaa vastaan keskushyökkääjänä samassa ketjussa Ahti Oksasen ja Antton Mönkäreen kanssa.
David Goodwin pelasi harjoitusottelussa KalPaa vastaan keskushyökkääjänä samassa ketjussa Ahti Oksasen ja Antton Mönkäreen kanssa.

SaiPan David Goodwin, 25, voisi yhtä hyvin olla sukunimeltään Goodwill. Yliopistouransa viime keväänä päättänyt ja ammattilaisuransa Lappeenrannassa aloittava hyökkääjä ei ole vain Penn State -yliopiston jääkiekkojoukkueen paras pistemies, vaan on ansioitunut myös hyväntekeväisyystyössä.

Kun on asunut El Salvadorissa, Nicaraguassa ja Kuubassa, niin sopeutuminen myös marraskuiseen Suomeen lienee helpompaa. Aiemmin tänä kesänä Goodwin veti kiekkoleiriä Filippiinien pääkaupungissa Manilassa.

Olen enemmän syöttäjä kuin ampuja, vaikka rakastan myös maalintekoa.

— Tietenkään jääkiekko ei ole siellä kovinkaan suosittu laji, mutta opetin lapsia pelaamaan. Haluan, että laji kehittyy Kaakkois-Aasiassa. Olin siellä Pandoo Nation -nimisen hyväntekeväisyyshankkeen puitteissa, sen pääpaikka on Singaporessa, Goodwin kertoo.

Köyhissä Väli-Amerikan maissa Goodwin teki aiempina vuosina rakennustöitä. Kuubassa hän vieraili opettamassa englantia paikallisille yliopisto-opiskelijoille.

Yliopistossa hän opiskeli itse pääaineinaan taloutta ja espanjan kieltä.

Hyvä kiertämään

Goodwin myöntää, että amerikkalainen Kuubassa ei ole ihan jokapäiväinen näky.

— Olin siellä yhtenä aiempana kesänä. Pitää paikkansa, etteivät maidemme välit ole parhaat mahdolliset, mutta kaikki tapaamani ihmiset olivat minua kohtaan erittäin ystävällisiä ja vieraanvaraisia.

Samalla kehittyi oma espanjan taito, jota Goodwin oli ehtinyt harjaannuttuttaa myös Meksikossa.

— Espanja on tietysti heidän äidinkielensä Kuubassa, minkä lisäksi siellä puhutaan vähän venäjää, mutta ei juurikaan englantia.

Hyväntekeväisyysprojektit eivät liittyneet hänen opintoihinsa. Hän vain halusi tehdä niitä.

— Minusta tuntui, että olen ollut erittäin onnekas ja saanut elämässä paljon. Kun sain mahdollisuuden auttaa muita elämässään eteenpäin, se tuntui hyvältä vaihtoehdolta niin minulle kuin heille.

Enemmän pelin- kuin maalintekijä

Penn Staten yliopistossa Goodwin kiekkoili neljä vuotta. Viimeisellä kaudella hän oli joukkueensa Ville Koho, kapteeni.

Ensimmäiset vuodet NCAA-yliopistosarjan I divisioonassa olivat vaikeita, mutta joukkue kehittyi. Goodwinin viimeisellä kaudella he voittivat konferenssin mestaruuden ja pääsivät lopputurnaukseen.

— Kiekko-ohjelmamme oli hyvin nuori, kun aloitin vuonna 2013. Se oli ollut olemassa vasta muutamia vuosia. Oli kunnia olla yksi ensimmäisistä pelaajista, jotka pelasivat Penn Staten yliopistolle.

Goodwin kuvailee itseään enemmän pelin- kuin maalintekijäksi, enemmän keskus- kuin laitahyökkääjäksi, vaikka korostaakin pelaavansa aina valmentajan haluamalla paikalla.

— Luulen, että peliäly on yksi vahvuuksistani. Haluan rakentaa peliä ja luoda ketjukavereilleni hyviä maalintekopaikkoja. Olen enemmän syöttäjä kuin ampuja, vaikka rakastan myös maalintekoa.

”SaiPa tuntui mahtavalta vaihtoehdolta”

Suomen liigasta Goodwin sai ennakkotietoja pelikaveriltaan, Espoon Bluesin junioreista Yhdysvaltoihin siirtyneeltä Erik Autiolta.

— Muutama eri seura otti yhteyttä. SaiPa tuntui mahtavalta vaihtoehdolta, jota ei voinut ohittaa.

Lappeenrantaan Goodwin saapui heinäkuun lopussa. Hän tuli yksin, tyttöystävä jäi Yhdysvaltoihin.

— Hän tulee käymään, mutta ei muuta tänne asumaan.

David Goodwin

s. 27.2.1992 St. Louis, Yhdysvallat

Pituus/paino: 178 cm / 86 kg

Pelipaikka: keskus-/laitahyökkääjä

Kätisyys: left

Sopimus: 1+1 vuotta, SaiPalla optio kaudesta 2018—19.

Tilastot yliopistouralla:

2013—14 Penn State University 34 ottelua 7+11=18 pistettä

2014—15 Penn State University 36 ottelua 15+19=34 pistettä

2015—16 Penn State University 38 ottelua 11+27=38 pistettä

2016—17 Penn State University 39 ottelua 11+27=38 pistettä

Ennen yliopistouraansa Goodwin pelasi neljä kautta Yhdysvaltain USHL-junioriiliigassa. Seuroina Green Bay Gamblers, Sioux City Musketeers, Cedar Rapids Rough Riders.

Kalle Sipiläinen

Kalle Sipiläinen

Luetuimmat

Uusimmat uutiset