Nuijamaalla paljastuneen muovijäterikoksen laajat mittasuhteet selviämässä — maahan on kätketty jätettä kaksinkertaisesti enemmän kuin Lappeenrannan uimahallin altaisiin mahtuu vettä

Niina Villman

Nuijamaalla paljastuneen muovijäterikoksen laajat mittasuhteet selviämässä — maahan on kätketty jätettä kaksinkertaisesti enemmän kuin Lappeenrannan uimahallin altaisiin mahtuu vettä

Etelä-Karjalassa paljastuneen muovin hautaamistapauksesta on tihkunut uusia yksityiskohtia.

Rikospaikalla käyneiden Tullin tutkijoiden mukaan jätteen määrä on yhteensä 2 500 kuutiota, joista 1 700 kuutiota on veronalaista. Loput ovat sekajätettä.

Jätemäärän suuruusluokasta saa selkeämmän kuvan, jos sitä vertaa esimerkiksi Lappeenrannan uimahallin altaiden vesimääriin. Uimahallin ison altaan vesimäärä on noin 750 kuutiota, syvän hyppyaltaan vesimäärä on noin 450 kuutiota ja lasten altaan 45 kuutiota.

Jätettä on siis haudattu maan uumeniin enemmän kuin kaksinkertaisesti verrattuna Lappeenrannan uimahallin altaiden vesimäärään.

Vankeustuomio on mahdollinen

Rikospaikka sijaitsee Etelä-Saimaan tietojen mukaan Nuijamaalla.

Poliisi eikä tulli vahvista asiaa tässä vaiheessa, sillä teosta epäiltyä ei ole vielä kuultu ja tutkinta on vasta aluillaan.

Tekijä joutuu mahdollisen rikostuomion lisäksi maksamaan jäteverot.

Tullin osalta asiaa tutkitaan veropetoksena tai törkeänä veropetoksena, josta voi saada vankeustuomion. Veron suuruuden määrää verohallinnon arvion jälkeen verotarkastaja.

Rikos on luonteeltaan pitkäkestoinen

Poliisi puolestaan selvittää ympäristön turmelemiseen liittyvää rikosta. Rikoskomisario Lasse Hakala Kaakkois-Suomen poliisista kertoo, että jatkoselvittelyssä paljastuu, onko maa saastunut ja miten pahasti ja mitä aineksia sinne on haudattu.

Rikos on luonteeltaan pitkäkestoinen, sillä hetkessä 2500 kuution kätkeminen ei ole voinut tapahtua. Motiivina tekijällä on Hakalan mukaan taloudellinen hyöty.

— Muuta järjellistä motiivia ei voi olla.

Hakala sanoo, että Kaakkois-Suomen poliisilla on tällä hetkellä tutkinnassa 11 ympäristörikosta ja niistä neljä on Etelä-Karjalassa.

— Tämä muovijuttu on suurin. Muut Etelä-Karjalan tapaukset liittyvät ympäristön roskaamiseen.