Lappeenrannassa kirjattujen huumausainerikosten määrä yli kolminkertaistui vuoden takaisesta, näkyy erityisesti liikenteessä

Huumeiden saatavuus heikkeni hetkellisesti keväällä, mutta tilanne on jo normalisoitumassa. Huumausaineiden vaikutuksen alaisena autoilevia jäänyt kiinni aiempaa enemmän.

Marleena Liikkanen

Huumausainerikoksia on kirjattu Lappeenrannassa huomattavasti viime vuotta enemmän. Kuvituskuva.
Huumausainerikoksia on kirjattu Lappeenrannassa huomattavasti viime vuotta enemmän. Kuvituskuva.

Kaakkois-Suomen poliisin kirjaamien huumausainerikosten määrä on noussut tänä vuonna huomattavasti. Perusmuotoisia huumausainerikoksia kirjattiin alkuvuoden aikana tammikuun ja kesäkuun välisenä aikana 217 kappaletta. Vuoden 2019 vastaavana ajankohtana kirjauksia tehtiin 84 kappaletta.

Myös paljastuneiden huumausaineiden käyttörikosten määrä on noussut tänä vuonna. Käyttörikoksia kirjattiin alkuvuoden aikana 650 kappaletta, kun edellisen vuoden vastaava lukema oli 490.

Lappeenrannassa kirjattujen perusmuotoisten huumausainerikosten määrä yli kolminkertaistui vuoden takaiseen. Tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla kirjattiin 62 perusmuotoista huumausainerikosta, kun edellisenä vuonna vastaavana aikana kirjauksia tehtiin 19 kappaletta.

Tilastot kattavat tammikuun alun ja kesäkuun lopun välisen ajanjakson.

Huumeratteja aiempaa enemmän

Rikoskomisario Tuomas Pöyhönen Kaakkois-Suomen poliisista kertoo, että liikenteestä on paljastunut tänä vuonna aiempaa enemmän huumausaineiden vaikutuksen alaisena olevia kuljettajia.

Huumausainerikosten lisääntyminen selittyy Pöyhösen mukaan myös tutkinnan lisääntymisellä.

– Huumausainerikollisuushan on piilorikollisuutta, eli mitä enemmän sitä tutkitaan, sitä enemmän tapauksia myös paljastuu, hän toteaa.

Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi keväällä tehdyt toimet vähensivät huumeiden saatavuutta Pöyhösen arvion mukaan jonkin verran.

– Varmasti ainakin Uudenmaan rajojen kiinniolo vaikutti näihin sisämarkkinoihin ainakin hetkellisesti ja totta kai myös kansainvälisten rajojen sulkeminen. Mutta niin kuin tapana on, niin laittomat markkinat löytävät kyllä aina sen reittinsä mitä pitkin kulkea.

Venäjän rajan sulkeminen ei Pöyhösen arvion mukaan vaikuttanut huumausaineiden markkinoihin merkittävästi.

– Kyllä meille pääreitit ovat tuolta Euroopasta, ja tavaraliikennehän on kulkenut koko ajan.

Anu Kiljunen

Huumeruiskuroskis Lappeenrannassa. Kuvituskuva
Huumeruiskuroskis Lappeenrannassa. Kuvituskuva

Korona ei vaikuttanut asiakasmääriin

Eksoten päihdepalveluiden kysyntään kevään koronavirustilanne ei juurikaan vaikuttanut.

– Meille on ollut tulijoita ihan normaalia tahtia, Eksoten päihdeklinikan toimintayksikön vastaava esimies Riina Parkkinen kertoo.

Parkkisen mukaan korvaushoitoihin hakeutuvien määrä on lisääntynyt tasaisesti.

Neulanvaihtopiste Neupiksella työskentelevä Irene Dietrich sanoo asiakkaiden kertoneen huumausaineiden hintojen nousseen keväällä.

– Meillähän ongelmakäyttäjien pääaine on buprenorfiini, eli Subutex. Kyllä sen hinta on noussut viime aikoina, mutta nyt ilmeisesti ainakin asiakkaiden mukaan tilanne alkaa normalisoitumaan.

Dietrich kertoo, että Neupiksen asiakkaat kuuluvat koronaviruksen riskiryhmään, joten kevään aikana pisteellä muun muassa rajoitettiin kontaktien määrää ja välineitä jaettiin asiakkaille normaalia enemmän, jotta kaupungilla liikkuminen vähentyisi.

– Eniten meidän asiakkaiden elämään vaikutti varmasti ruoanjakelun loppuminen sekä meillä että muualla. Se oli asiakkaillemme aika merkittävästi elämää vaikeuttava asia, Dietrich sanoo.

Uusimmat uutiset