Alkuviikon palo kyti edelleen Mäntylän sairaalassa — taloon seikkailemaan menneet nuoret hälyttivät pelastajat

Ullakkokerroksen palo oli hankala sammutettava. Finnsementin toive sairaalarakennuksen purkamisesta saa tukea pelastuslaitokselta.

Kai Skyttä

Mäntylän sairaalan rakennusten purkaminen maksaa satoja tuhansia euroja, rakennuksen omistavasta Finnsementistä arvioidaan. Kuva tammikuulta 2014.
Mäntylän sairaalan rakennusten purkaminen maksaa satoja tuhansia euroja, rakennuksen omistavasta Finnsementistä arvioidaan. Kuva tammikuulta 2014.

Etelä-Karjalan pelastuslaitos kävi sammuttamassa Mäntylän sairaalan ullakkokerroksen tulipalon Lappeenrannassa jo toistamiseen tällä viikolla. Pelastuslaitos sai ilmoituksen palosta vähän puolen yön jälkeen torstain vastaisena yönä.
Pelastuslaitos oli käynyt sammuttamassa samaa kohdetta maanantaina.
— Tulipalo kyti katonrajassa edelleen, vuoromestari Sami Talka kertoo.
Hänen mukaansa katonrajassa betonivalun alla ollut palopesäke on hankala sammutettava.
— Sitä on täytynyt hakata lekalla suuremmaksi, jotta sinne pääsee työntämään vettä ja vaahtoa. Se saatiin savuttomaksi ja toivottavasti pysyy sellaisena.
Kytevästä palopesäkkeestä nousseen savun huomasivat Talkan mukaan sairaalasta yöllistä seikkailua hakevat nuoret.
— He soittivat hätäkeskukseen ja jäivät odottamaan pelastuslaitoksen tuloa paikalle. Nuorilla ei kertomansa mukaan ollut mitään tekemistä palon kanssa.

Sairaala on hyvin ongelmallinen ja vaarallinen kohde, joka olisi välittömästi saatava purkuun. Sami Talka

Mäntylän sairaalan omistaa Lappeenrannan Ihalaisissa toimiva Finnsementti-yhtiö. Sairaala on kärsinyt ilkivallasta vuosia, eikä yhtiö halua ottaa riskiä kenenkään loukkaantumisesta siellä, joten se on päätymässä sairaalan purkamiseen.
Pelastuslaitos tukee purkutoivetta.
— Vanha sairaala on hyvin ongelmallinen ja vaarallinen kohde, joka olisi välittömästi saatava purkuun, Talka toteaa.
Purkaminen edellyttää purkamisluvan hakemista Lappeenrannan kaupungilta. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan sen myöntämisen edellytyksenä on, ettei purkaminen merkitse rakennettuun ympäristöön sisältyvien perinne-, kauneus- tai muiden arvojen hävittämistä eikä haittaa kaavoituksen toteuttamista.