Mielenterveys- ja päihdekuntoutujat saavat oman kerrostalon Sammonlahteen — "Hyvä, että apua annetaan ja annetaan mahdollisuus asua tuettuna omassa kodissa"

Henkilökuntaa on paikalla aamusta iltaan. Asukkaita autetaan yksilöllisesti elämänhallinnassa.

Marleena Liikkanen

Kävelyllä ollut Mervi Partanen uskoo Sammonlahteen nousseen mielenterveys- ja päihdeasuntoja sisältävän kerrostalon tulevan varmasti tarpeesseen. "Joku taas tästäkin talosta pahastuu".
Kävelyllä ollut Mervi Partanen uskoo Sammonlahteen nousseen mielenterveys- ja päihdeasuntoja sisältävän kerrostalon tulevan varmasti tarpeesseen. "Joku taas tästäkin talosta pahastuu".

Lappeenrannan Sammonlahden ruokamarkettien taakse valmistuu tukiasuntoja mielenterveys- ja päihdekuntoutujille vuoden lopulla.

— Talo tulee varmasti tarpeeseen. Hyvä, että apua annetaan ja annetaan mahdollisuus asua tuettuna omassa kodissa, sanoo kävelyltä talon vierestä tavoitettu Mervi Partanen.

Partanen toteaa, että joku taas tästäkin talosta pahastuu.

Hyvä, että apua annetaan ja annetaan mahdollisuus asua tuettuna omassa kodissa. — Mervi Partanen

— En kyllä ymmärrä sitä ajatuskantaa, ettei erilaisia ihmisiä saisi omassa piirissä olla. Pelätään, vaikka ei edes tunneta näitä ihmisiä.

Aspa Palvelut tukee arjessa 21:ä yksiön asukasta

Talon nimi on Aspa-koti Virna. Yhteiskunnallinen yritys Aspa Palvelut tarjoaa tukea taloon muuttaville 21:lle asukkaalle.

— Henkilökuntaa on paikalla aamusta iltaan. Asukkaita autetaan yksilöllisesti elämänhallinnassa, kuten kodin hoidossa, kaupassakäynneissä, ruoan valmistuksessa ja kodin ulkopuolella asioimisessa, kertoo Aspa Palveluiden myynti- ja hankejohtaja Jukka Ahvonen.

Ahvonen toteaa, etteivät nämä asukkaat helposti löydä asuntoa vapailta vuokramarkkinoilta. Noin 30 neliön yksiöissä on tupakeittiö, olohuone ja kylpyhuone.

Asukkaita autetaan yksilöllisesti elämänhallinnassa, kuten kodin hoidossa, kaupassakäynneissä, ruoan valmistuksessa ja kodin ulkopuolella asioimisessa. — Jukka Ahvonen

— Moni asukas nauttii, kun pääsee muuttamaan ihan oikeaan asuntoon. Tavoitteena on kuntouttaa niin, että pystyy asumaan ilman tukea tai kevyemmän tuen turvin.

Ahvosen kokemuksen mukaan tällainen palveluasuminen jopa rauhoittaa ympäristöä.

— Heti puututaan ja selvitetään, jos jotain ongelmaa on. Ymmärrän, että tämäntyyppisiä palveluita tarvitsevia saatetaan oudoksua. Me kuitenkin pyrimme tarjoamaan heille sellaista tulevaisuutta, jossa asukkaat eivät joutuisi tällaisia ennakkoluuloja kohtaamaan.

Aspa pärjäsi Eksoten palveluasumisen kilpailutuksessa

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) psykososiaalisen kuntoutuksen palvelupäällikkö Ursula Viro selvittää, että taloon ohjataan 18 vuotta täyttäneitä.

— Myös Eksoten kuntoutuskoordinaattorit tekevät käyntejä Virnaan, käyvät läpi kuntoutussuunnitelmaa, että onko menty eteen päin vai onko tullut takapakkia.

Aspa Palvelut pärjäsi kilpailutuksessa, jossa Eksote valitsi seitsemän palveluasumisen palveluntuottajaa. Vaikka kaikki nykyiset palveluntarjoajat eivät menestyneetkään, ei Viron mukaan ketään asukasta pakkosiirretä kilpailutuksessa paremmin pärjänneisiin kohteisiin.

Luetuimmat