Neljä Itä-Suomen maakuntaa hakee yhdessä Savonlinnaa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi

Kulttuuriohjelmaan ja toimintaan pääsisivät mukaan tasavertaisina kumppaneina kaikki kunnat ja kaupungit Vuoksen vesistöalueella.

Kuvakaappaus

Rantasalmen Itä-Suomi Nousuun -seminaarissa julkistetaan virallisesti perjantaina, että neljä Itä-Suomen maakuntaa hakee yhdessä Savonlinnaa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026.
Rantasalmen Itä-Suomi Nousuun -seminaarissa julkistetaan virallisesti perjantaina, että neljä Itä-Suomen maakuntaa hakee yhdessä Savonlinnaa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026.

Neljä Itä-Suomen maakuntaa hakee yhdessä Savonlinnaa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026.

Hanke julkistettiin torstai-iltana Rantasalmella Järvisydämessä alkaneessa Itä-Suomi Nousuun -seminaarissa, joka kokoaa talouden ja politiikan päättäjiä yhteen.

— Haastamme sinut mukaan Saimaa-ilmiöön! Yksi suomalainen kaupunki valitaan Euroopan kulttuuripääkaupungiksi (ECoC) vuodeksi 2026. Itä-Suomen neljä maakuntaa – Etelä-Savo, Etelä-Karjala, Pohjois-Savo ja Pohjois-Karjala – ovat lähdössä yksituumaisesti ja laajalla tuella hakemaan kulttuuripääkaupunki-nimitystä Savonlinnan kaupungille, todetaan haasteessa, jonka ovat allekirjoittaneet neljä maakuntajohtajaa: Etelä-Savon Pentti Mäkinen, Pohjois-Savon Marko Korhonen, Etelä-Karjalan Matti Viialainen ja Pohjois-Karjalan Risto Poutiainen.

Synnytystyötä kesästä lähtien

Saimaa-ilmiön synnytystyötä on tehty Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Karjalan ja Pohjois-Karjalan maakuntaliittojen kesken kesästä lähtien. Hankkeelle ovat antaneet tukensa myös maakuntien keskuskaupungit Mikkeli, Kuopio, Joensuu ja Lappeenranta. Neljän maakunnan alueella asuu lähes 700 000 asukasta. 

— Kasvavasta itäsuomalaisesta me-yhteishengestä kertoo jotain se, että aloite tähän voimannäytteeseen tuli Pohjois-Savon puolelta. Muut maakunnat ovat suhtautuneet siihen erittäin positiivisesti. Kaikki näkevät tämän investointina, jolla on kulttuurin välityksellä positiivinen vipuvaikutus koko Itä-Suomen vetovoimaisuuteen, taloudelliseen toimeliaisuuteen ja matkailuun, kertoo Etelä-Savon maakuntajohtaja Pentti Mäkinen tiedotteessa.

Tuija Pauhu

Erkki Liikanen kertoi kulttuuripääkaupunkihakemuksesta torstaina Rantasalmen Järvisydämessä, missä hän piti Itä-Suomi Nousuun -seminaarin avauspuheenvuoron.
Erkki Liikanen kertoi kulttuuripääkaupunkihakemuksesta torstaina Rantasalmen Järvisydämessä, missä hän piti Itä-Suomi Nousuun -seminaarin avauspuheenvuoron.

Mäkisen mukaan yhteinen tavoite on kirkas: Järvi-Suomi on Suomen kiehtovin matkailukohde vuonna 2026.

Maakuntaliittojen mukaan nimitys toisi kansainvälistä näkyvyyttä, turismia, monipuolista taide- ja kulttuuritarjontaa, uusia pysyviä työpaikkoja ja taloudellista toimeliaisuutta.

Itä-Suomen vanhin kaupunki

Savonlinnan valintaa kulttuuripääkaupungiksi puoltavat maakuntajohtajien mielestä monet seikat. Myös sijainti on sopiva neljän maakunnan yhteiselle hakemukselle.

Maakuntaliitot perustelevat asiaa myös sillä, että Itä-Suomen vanhin kaupunki Savonlinna sijaitsee neljän maakunnan keskellä. Sen maamerkki Olavinlinna on yksi maamme tunnetuimmista nähtävyyksistä. Maailman pohjoisin yhä toiminnassa oleva keskiaikainen linna kansainvälisine oopperajuhlineen.

Muutkin alueen kaupungit pääsisivät kulttuuripääkaupungin siivelle. Hakemuksessa todetaan, että Savonlinna toimisi varsinaisena pääkaupunkina, mutta vaikutusten moninkertaistamiseksi ja laajemman yleisön saavuttamiseksi kulttuuriohjelmaan ja toimintaan pääsevät mukaan tasavertaisina kumppaneina kaikki kunnat ja kaupungit Vuoksen vesistöalueella.

Saimaa-ilmiön verkostomaista toimintamallia on jo ehditty arvioimaan ainutlaatuiseksi koko 1980-luvun puolivälissä alkaneen Euroopan kulttuurikaupunkien historiassa. 

– Tiettävästi mikään hakijakaupunki ei ole aikaisemmin saanut samassa suhteessa ja laajuudessa taakseen vastaavaa määrää muita maakuntia, kaupunkeja ja kuntia, iloitsee Savonlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen.

Taustaa

- Euroopan kulttuuripääkaupungit (European Capitals of Culture, ECOC) ovat näkyvin Euroopan unionin kulttuurituen muoto. Kulttuuripääkaupunkeja on nimetty vuodesta 1985.

- Yksi suomalaiskaupunki valitaan koko Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodeksi 2026. Hakemukset jätetään vuoden 2020 loppupuolella. Osa hakijoista jatkaa toiselle kierrokselle vuonna 2021. Lopullisen nimityksen tekee riippumaton valintalautakunta vuonna 2022.

- Helsinki (2000) ja Turku (2011) ovat toimineet suomalaisina kulttuuripääkaupunkeina. 

- Saimaa-ilmiö -hankkeen nimi tulee savolaissyntyisen muusikon Juice Leskisen ideoimasta Tuuliajolla-kiertueesta, joka koostui Suur-Saimaan rantakaupungeissa 1980-luvun alussa tehdyistä rock-konserteista. Aki ja Mika Kaurismäki tekivät vuoden 1981 kiertueesta Saimaa-ilmiö -nimisen elokuvan.

Luetuimmat

Kommentoidut