Kari Sorjonen näyttäytyy Lappeenrannassa helmi–maaliskuussa ja kaupunki etsii työttömiä nuoria tuotantoyhtiön avustajiksi — ammattiliitto moittii puutteellista hakuilmoitusta

Tuotantoyhtiö Fisher King tekee talvisia kuvauksia Lappeenrannassa. Ammattiliitto pitää kuvauksiin otettavien harjoittelijoiden määrää liiallisena.

Fisher King

Televisiohahmo Kari Sorjonen liikkuu Lappeenrannassa ensi kuussa. Kaupunki etsii tuotantoyhtiön kuvauksiin avustajiksi työttömiä nuoria.
Televisiohahmo Kari Sorjonen liikkuu Lappeenrannassa ensi kuussa. Kaupunki etsii tuotantoyhtiön kuvauksiin avustajiksi työttömiä nuoria.

Televisiosarja Sorjonen tarvitsee työntekijöitä Lappeenrannassa tulevien kuvausten ajaksi. Kolmatta tuotantokautta taltioidaan kaupungissa 18.2.—15.3.

Tuotantoyhtiö Fisher King kaipaa assistentteja muun muassa lavastukseen, rekvisiittaan, puvustukseen, avustajien hankintaan ja useisiin muihin järjestelyihin.

Hakuilmoituksen tehtävistä on julkaissut Fisher Kingin sijaan Lappeenrannan kaupunki. Miksi?

— Teemme yhteistyötä tuotantoyhtiön kanssa samoin kuin toisella tuotantokaudella. Autamme työttömiä nuoria ja edistämme heidän työllistymistään, vastaa kaupungin markkinointi-, matkailu- ja asiakaspalvelupäällikkö Mirka Rahman, joka vastaa Sorjos-yhteistyöstä.

Kun kyse on kuukauden työpätkästä, meillä ei ole antaa välineitä. — Mirka Rahman

Vain työttömät nuoret voivat hakea

Kaupunki ei anna tuotantoyhtiölle rahaa, mutta nuorten apulaisten palkkaaminen sen käyttöön on toinen tapa tukea. Rahmanin mukaan tähän kuuluu noin 15 000 euroa.

Kaupunki vastaanottaa hakemukset ja tuotantoyhtiö valitsee nuoret.  Työnantajana toimii ja sopimukset kirjoittaa kaupunki. Tuotantoyhtiö perehdyttää ja ohjaa työssä.

Assistentiksi voivat hakea lappeenrantalaiset työttömät nuoret aikuiset. Rajaus on kaupungin, ja peruste on nuorten työllistymistä painottava strategia. Paikan voi saada esimerkiksi nuoria auttavan Ohjaamo-palvelun asiakas.

— Suoranaista ikärajaa ei ole, mutta yleensä kyse on alle 30-vuotiaista, sanoo kaupungin hyvinvointipalvelujen kehittämispäällikkö Sanna Natunen.

Ilmoitus ei sano palkasta mitään

Hakuilmoitus ei mainitse mitään palkkauksesta. Kaupungin mukaan kyse on palkallisista tehtävistä, ja kaupungin tuki menee nimenomaan nuorten palkkakustannuksiin.

Natunen sanoo, että kaupunki noudattaa työehtosopimuksen mukaista palkkausta. Yksittäisen nuoren palkka riippuu muun muassa tehtävästä.

Työ edellyttää oman puhelimen käyttöä ja osassa tehtäviä myös oman tietokoneen käyttöä.

— Kun kyse on kuukauden työpätkästä, meillä ei ole antaa välineitä, Rahman sanoo.

Hän painottaa tarjolla olevaa kokemusta ja kaupungin halua mahdollistaa kausiluonteista työkokeilua.

— Nuoret saavat kokemuksen ja kansainvälisen tuotannon cv:hensä. Se on harvinaista.

Kaupunki oli tyytyväinen vastaavaan järjestelyyn edellisellä tuotantokaudella.

Elena Liseytseva

Assistenttien lisäksi tuotantoyhtiö Fisher King on käyttänyt Sorjosen kuvauksissa vapaaehtoisia talkoolaisia. Kuva on toissakesältä.
Assistenttien lisäksi tuotantoyhtiö Fisher King on käyttänyt Sorjosen kuvauksissa vapaaehtoisia talkoolaisia. Kuva on toissakesältä.

Harjoittelijoiden määrä ihmetyttää

Haku herättää ihmetystä Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitossa. Sen elokuva- ja tv-tuotantoa koskevasta työehtoneuvonnasta vastaava työehtoasiantuntija Anne Saveljeff hämmästelee muun muassa haettavien ihmisten määrää.

— Määrä on valtava. Laskin, että jopa 21 harjoittelijaa. Liiton ohjeistus on enintään neljä. Tällaista määrää harjoittelijoita ei ole mahdollista ammattilaisten ohjata ja opastaa tuotannossa.

Ilmoituksessa puhutaan sekä assistenteista että harjoittelijoista, joten pestin luonne jää epäselväksi. Tehtäviin ei vaadita aiempaa kokemusta.

— Jos harjoittelijalla ei ole ohjaajaa ja mestari–kisälli-suhteesta puuttuu siis mestari, harjoittelija vastaa työsuorituksestaan yksin ja tämä on palkallista työtä, Saveljeff linjaa.

Saveljeff on ollut yhteydessä kaupunkiin ja tuotantoyhtiöön ja vaatinut tarkennuksia muun muassa työsuhteen ehtoihin.

Luetuimmat