”Olin aistivinani, että Finnkino olisi halunnut jatkaa toimintaa” — Merja Luotola-Maarnelalle Nuijamiehen ja Kino-Aulan alasajo oli valtava pettymys

Kai Skyttä

Merja Luotola-Maarnelalle Kino-Aulan ja Nuijamiehen alasajo oli järkytys.
Merja Luotola-Maarnelalle Kino-Aulan ja Nuijamiehen alasajo oli järkytys.

Lappeenrantalainen Merja Luotola-Maarnela kertoo olevansa vereslihalla Finnkinon yhteistoimintaneuvotteluiden tuloksen selviämisen jälkeen.

— Tieto repii uudestaan auki vaikean päätöksen haavat. Olen hirveän surullinen, Luotola-Maarnela kertoo.

Puhelimitse tavoitettu Luotola-Maarnela kuulostaa liikuttuneelta ja järkyttyneeltäkin.

— Olin ajatellut, että Nuijamies ja Kino-Aula olisivat saaneet jäädä toimintaan. Jaksoin toivoa sitä siihen saakka, kunnes tämä päätös tuli.

Elokuvateatterit Nuijamies ja Kino-Aula ovat kuuluneet Luotoloiden perheyritykseen melkein 90 vuoden ajan. Alkuvuodesta 2017 Merja Luotola-Maarnela myi liiketoiminnan Finnkinolle. Aikaisemmin hän on kuvannut päätöstä elämänsä vaikeimmaksi.

Päätösten kanssa elettävä

Luotola-Maarnelan mukaan näyttää epätodennäköiseltä, että joku muu toimija voisi jatkaa elokuvateatteritoimintaa tiloissa.

— Resurssit ovat kovin pienet. On nähty, että Lappeenrannan kokoiseen kaupunkiin kahta toimijaa ei oikein mahdu.

Luotola-Maarnela kertoo, että hän joutuu nyt elämään niiden päätösten kanssa, jotka alkuvuodesta on tehty.

— Minulle elokuvateattereilla on valtava merkitys. Oma isoisäni on perustanut yrityksen ja sukuni on pyörittänyt toimintaa vuosikaudet.

Lopputulos oli yllätys

Luotola-Maarnelalle Finnkinon päättyneiden yt-neuvotteluiden lopputulos oli yllätys.

— Aikoinaan olin aistivani, että Finnkinolla todella oli tahtotilaa toiminnan jatkamiseksi. Tietenkään en tiedä, mitä asioista on myöhemmin neuvoteltu.

Luotola-Maarnelan mukaan Nuijamiehen miljöö on erityinen.

— Elokuvateattereiden kunnostus olisi vaatinut rahaa, mutta toisaalta se olisi varmasti kantanut hedelmää myöhemmin.

Viimeiset näytökset Nuijamiehessä ja Kino-Aulassa nähdään jo tämän viikon torstaina. Sitä, aikooko Luotola-Maarnela mennä paikan päälle vielä viimeisiin näytöksiin, hän ei osaa vielä sanoa.

— Tunnelmat ovat tällä hetkellä aika sekavat.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.