Puolustusvoimat suorittaa esitutkinnan Taipalsaarella eilen ampumaharjoituksessa sattuneeseen loukkaantumiseen liittyen — Tapahtumien kulku pääpiirteittäin tiedossa pääesikunnalla

Pääesikunnan sotilaslakimiehen mukaan on tavanomaista, että puolustusvoimat hoitaa esitutkinnan poliisin sijaan keskiviikon tyyppisissä tapauksissa.

Pekka Hölkki

Loukkaantuminen tapahtui Taipalsaarella ampumaharjoituksessa. Arkistokuva.
Loukkaantuminen tapahtui Taipalsaarella ampumaharjoituksessa. Arkistokuva.

Puolustusvoimien pääesikunta selvittää eilen keskiviikkona Taipalsaarella Utin jääkärirykmentin ampumaharjoituksessa tapahtunutta tilannetta, jossa varusmies ampui itseään rynnäkkökiväärillä jalkaan. Pääesikunnan sotilaslakimies Jouni Pulkkinen kertoo, että tutkintavastuusta sovittiin poliisin kanssa torstaina aamupäivällä.

Pulkkisen mukaan tutkinta on hyvin alkuvaiheessa, eikä esimerkiksi mitään rikosnimikkeitä ole otettu esiin. Pulkkinen kertoo, että tapahtumen kulku on pääesikunnalla pääpiirteittäin tiedossa, mutta sitä ei tällä hetkellä kommentoida mitenkään.

Puolustusvoimat suorittaa tapauksen esitutkinnan esitutkintaviranomaisena. Puolustusvoimilla on erityislainsäädännön turvin toimivalta tutkia keskiviikon tyyppisiä tapauksia. Menettely on Pulkkisen mukaan tavanomainen tällaisissa tapauksissa. Tilanteiden kohdalla arvioidaan tapauskohtaisesti, suorittaako esitutkinnan poliisi vai puolustusvoimat.

— Tässä tapauksessa päädyttiin siihen, että kun kyse ei ole kenenkään henkeen kohdistusvasta rikoksesta, puolustusvoimat hoitaa esitutkinnan.

Rikosylikomisario Ilkka Vainikka Kaakkois-Suomen poliisista kertoo, että poliisi luottaa täysin puolustusvoimien tekemään esitutkintaan.

— Tässä ei ole kysymys niin vakavasta tai yhteiskunnallisesti merkittävästä tapauksesta. Vakavammissa tapauksissa poliisi voisi toki ottaa asian itselleen tutkittavaksi.

Pulkkisen mukaan prosessi etenee siten, että puolustusvoimat suorittaa esitutkinnan, jonka jälkeen esitutkintapöytäkirja palautetaan Utin jääkärirykmentin komentajalle. Hän arvioi sen jälkeen, voidaanko tilanne ratkaista puolustusvoimien sisäisesti, vai onko tarvetta lähettää se syyttäjälle syyteharkintaan. Tämän jälkeen tilanne etenee normaalisti rikosprosessin mukaisesti.

Pulkkinen arvioi, että esitutkintaprosessissa menee viikkoja.

— Esimerkiksi tapaukseen liittyvien henkilöiden tavoitettavuus pitää varmistaa. Tapahtumat eivät ole niin yksiselitteisiä.