Konnunsuo on uusin pysäkki Solomonin matkalla Eritreasta kohti turvallisia oloja

hanna koikkalainen

Missä me oikein olemme? Kuinka pitkä matka on Helsinkiin?

Roomasta Lappeenrantaan lennätetyillä ja edelleen Joutsenon Konnunsuolle kyydityillä eritrealaisnuorukaisille on vaikeuksia sijoittaa itsensä kartalle. Onneksi on älypuhelimia, joista vastaanottokeskuksen sijainti löytyy.

Solomon ja hänen toverinsa tutustuivat torstaina Joutsenon vastaanottokeskukseen ja Suomen helmikuiseen säähän. Se tuntui kylmältä Italian jälkeen.

— Asuimme Punaisen Ristin telttaleirissä Roomassa. Usean tuhannen eritrealaisen leirejä on Italiassa useita, hän kertoi.

Solomon osaa englantia, samoin Nuredin. Muut miesjoukossa puhuvat vain tigrinjaa. Kommunikointi henkilökunnan kanssa ei siten ole helppoa. Tigrinjan tulkkeja ei ole monta koko Suomessa.

Solomon oli Italiassa yhdeksän kuukautta. Kotoa hän lähti jo kolme vuotta sitten — jopa kymmenen vuotta kestävää asepalvelusta pakoon.

— Perheeni jäi Eritreaan.

Maa on edelleen hyvin levoton ja vaarallinen, vaikka sota Etiopiaa vastaan päättyi jo vuosituhannen alussa. Etiopian ja Eritrean välisellä rajavyöhykkeellä on runsaasti maamiinoja, samoin Sudanin ja Eritrean rajalla, kertoo Suomen ulkoministeriön matkustustiedote viime joulukuulta.

Vuonna 1993 Etiopiasta irtaantuneen Eritrean väkiluku on runsaat kuusi miljoonaa. Heistä lähes puoli miljoonaa on pakolaisina.

Solomon tuli Eurooppaan veneellä Välimeren yli.

— Veneessä oli 400 ihmistä, osa pieniä lapsia. Joissain veneissä on ollut jopa 600 henkeä, hän kertoi.

Solomon toivoo, että voisi jäädä Suomeen ainakin muutamaksi vuodeksi.

— Ensin pitää opiskella suomea, hän sanoo.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.