Sää poutaantuu ja lämpenee viikonloppua kohden — sunnuntaina helleraja menee luultavasti rikki Lappeenrannassakin

Juhannuksen sää Etelä-Karjalassa on toistaiseksi mysteeri. Varmalta näyttää vain se, että kuivuus ei ole hellittämässä.

Kai Skyttä

Näin kesäiseltä näytti  Linnoituksen valleilla toukokuussa, kun helle helli Etelä-Karjalaa. Ennusteen mukaan hellerajan pitäisi rikkoontua Lappeenrannassa jälleen tulevana sunnuntaina.
Näin kesäiseltä näytti Linnoituksen valleilla toukokuussa, kun helle helli Etelä-Karjalaa. Ennusteen mukaan hellerajan pitäisi rikkoontua Lappeenrannassa jälleen tulevana sunnuntaina.

Sää poutaantuu ja lämpenee mitä pidemmälle kohti viikonloppua mennään. Torstain päivälämpötila oli Lappeenrannan seudulla noin 20 asteen tuntumassa. Perjantaina lämpötilat voivat nousta 23 asteeseen, mutta pienet sadekuurot ovat mahdollisia.

Viikonloppuna Etelä-Karjalassa hätyytellään hellerajaa. Lauantaina lämpötilat ovat noin 23—24 astetta, sunnuntaina 25—26 astetta.

— Koko ajan mennään kohti lämpimämpää. Sunnuntai on viikon lämpimin päivä, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Juha Tuomala.

Maanantaina säätyyppi muuttuu sateisemmaksi, mutta siitä ei ole varmuutta, kuinka kauan sateet kestävät.

Juhannus vielä mysteeri

Juhannuksen säästä Tuomala ei suostu vielä pysyvää arviota antamaan.

— Ennustusmalli ei ylety vielä sinne saakka. Nyt näyttää siltä, että säätyyppi olisi muuttumassa epävakaisemmaksi juhannuksen tienoille, hän kertoo.

Tuomalan mukaan juhannusaatto eli perjantai olisi Etelä-Karjalassa poutainen päivä, mutta lauantai-ilta ja sunnuntai voivat olla sateisia. Lämpötilat jäävät 20 asteen alapuolelle.

Juhannuksen säässä varmaa on vain epävarmuus, totesi Ilmatieteen laitos Twitterissä. Kuvassa kolmen eri säämallin näkemys juhannuksen säästä. Jos upotus ei näy, näet twiitin myös täältä.

Vaikka juhannuksen sää on vielä epävarma, niin yksi näyttää hyvin todennäköiseltä: juhannuskokkojen polttamisesta tulee hyvin hankalaa tai mahdotonta. Kuivuus näyttää jatkuvan Etelä-Karjalassa ainakin toistaiseksi.

— Nyt näyttää siltä, että sademäärät ovat jäämässä pieniksi. Ne ovat sellaista luokkaa, että metsäpalovaroitusta ne eivät kyllä poista, Tuomala sanoo.

Metsäpalovaroitus on yhä voimassa Etelä-Karjalassa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet