Tanssireissu Viipurin Espilään kävi kohtalokkaaksi Heikki Heimalalle — nyt hän ramppaa Viipurissa eri asioilla kuin useimmat rajanylittäjät: harjoittelemassa hovitansseja

Tanssit eivät ole pönötystä, vaan hauskanpitoa porukalla, sanoo Heimala. Ensi viikonloppuna hovitansseja tanssitaan Lappeenrannan Upseerikerholla.

Kai Skyttä

Hovitanssi ei ole jäykistelyä, vaan sosiaalista ilonpitoa, sanoo Heikki Heimala. Juhlava pukeutuminen kuitenkin kuuluu tanssiaisissa asiaan, sillä se nostaa arjen yläpuolelle.
Hovitanssi ei ole jäykistelyä, vaan sosiaalista ilonpitoa, sanoo Heikki Heimala. Juhlava pukeutuminen kuitenkin kuuluu tanssiaisissa asiaan, sillä se nostaa arjen yläpuolelle.

Suomalainen mies osaa yllättää. Itsensäkin.

Lappeenrantalaiselle Heikki Heimalalle kävi niin toissa kesänä, kun hän löysi itsensä viipurilaisen tanssiyhdistyksen harjoituksista. Kyseessä oli yhdistys, joka treenasi eri maiden hoveissa tanssittuja ryhmätansseja.

Ensi lauantaina hovitansseja tanssitaan Lappeenrannan Upseerikerholla. Tanssiohjelman takana on tietenkin Heikki Heimala.

Ihan ummikkona Heimala ei hovikuvioihin lähtenyt. Hän on tanssinut aina, mutta enemmän verenperintönä kuin erityisenä harrastuksena.

— Isä oli iloinen karjalainen, ja kotona tanssittiin aina kaikissa juhlissa.

Kun 1965 syntynyt Heimala pääsi tanssi-ikään, lavakulttuurin kukoistus oli jo takana. Tanssiravintoloita silti vielä riitti. Diskonrytke ei napannut.

— Parin kanssa tanssiessa on eri fiilis, kun pitää keskittyä.

Kahdesti viikossa Viipuriin

Ryhmässä tunne vain paranee. Hovitanssiharjoituksiin Heimala päätyi Viipurin Espilästä, suomalaisajan kuulun ravintolan perillisestä. Tanssidaami taisi todeta partnerinsa lahjat ja kutsui tämän seuransa tanssiaisiin.

— Se oli vaikuttava kokemus. Mariinski-teatterin orkesteri Pietarista oli soittamassa. Ensin en oikein tiennyt miten olla, mutta daami puhui englantia ja opasti alkuun. Kolme tuntia siinä meni.

Heimala alkoi käydä Viipurissa harjoituksissa ja pisti itselleen tavoitteen: Viipurilaisilla oli esiintyminen loppiaisena Olavinlinnassa, ja Heimala halusi mukaan.

— Kävin Viipurissa kahdesti viikossa ja kotona treenasin videolta. En ollut koskaan aiemmin esiintynyt missään, mutta nyt esiinnyin.

Heimala kertoo ihmisten kyselevän häneltä paljon hovitanssista. Mitä se on? Onko se pönöttämistä?

Ei, vastaa Heimala. Tanssien kirjo on laaja. Venäläiset itse puhuvat sosiaalisista tansseista, joihin voivat osallistua kaikki. On valssia, polkkaa, masurkkaa ja rivissä tanssimista.

— Hovi-sana antaa pramean ja jäykän kuvan, mutta tanssit ovat hauskoja ja helppoja. Kaunis pukeutuminen toki kuuluu asiaan.

Kai Skyttä

Heikki Heimala on pian kaksi vuotta hän on matkannut viikottain itärajan taakse harjoittelemaan hovitansseja viipurilaisen tanssiyhdistyksen treeneihin. Ensi lauantaina hovitansseja tanssitaan Lappeenrannan upseerikerholla.
Heikki Heimala on pian kaksi vuotta hän on matkannut viikottain itärajan taakse harjoittelemaan hovitansseja viipurilaisen tanssiyhdistyksen treeneihin. Ensi lauantaina hovitansseja tanssitaan Lappeenrannan upseerikerholla.

Tanssi avasi myös musiikin

Hovitanssien myötä Heimalalle avautui uudella tavalla myös musiikki. Klassinen musiikki oli hänelle ennen vähän plimplimiä, mutta nyt siitä alkoi erottua sävyjä. Liike avaa musiikin, ja päinvastoin:

— Tanssikuviot muistaa kun kuulee musiikin.

Heimalan puheessa toistuu sana ryhmä.

Tarvitsee vain heitäytyä vähän tuntemattomaan, laittaa pelot sivuun ja ajatella vain sitä hetkeä. — Heikki Heimala

— Olen aina ollut joukkuepelaaja. Ryhmässä onnistuminen on se iso juttu. Se kohottaa mieltä ja antaa itseluottamusta. Tarvitsee vain heitäytyä vähän tuntemattomaan, laittaa pelot sivuun ja ajatella vain sitä hetkeä.

Lappeenrannan upseerikerholla Heimala on saanut oppia ryhmän merkityksestä itseltään jalkaväen kenraali Adolf Ehnroothilta. Intissä hän kuului rakuunakuoroon, joka komennettiin laulamaan kenraalille, kun tämä söi kerholla.

Kenraali puhui pitkään, muisteli rintamaoloja ja taisteluja ja päätti ääni väristen loppuhuipennukseen.

— Muistakaa, mikä on kaikista tärkeintä, laulu ja sauna!

Eli ryhmähenki.

Hovitanssit Lappeenrannan upseerikerholla la 6.4. Ilmoittautuminen on jo päättynyt, mutta jos kiinnostusta ilmenee, kerholla voidaan alkaa järjestää hovitanssiharjoituksia ja tehdä tanssiaisista perinne.

Heikki Heimala

Syntynyt Lappeella 1965, asuu Lappeenrannassa.

Agrologi, yritystukineuvoja Leader Länsi-Saimaa ry:ssä.Neljä aikuista lasta.

Harrastukset: vanhat sosiaaliset tanssit, liikunta metsässä hyödyksi ja huviksi.

Luetuimmat