Sementtitehtaan hiilisiilossa kytee Lappeenrannassa, pelastuslaitos käy täyttämässä siilon vaahdolla

Mika Strandén

Finnsementin hiilisiilossa on kytöpalo. Kuvituskuva.
Finnsementin hiilisiilossa on kytöpalo. Kuvituskuva.

Finnsementin tehtaalla Ihalaisen teollisuusalueella Lappeenrannassa on pieni kytöpalo hiilisiilossa.

— Siellä on sellainen pieni kytö, pieni savu nousee siilosta, Finnsementin tehdaspäällikkö Jarkko Riepponen kertoo.

Yhtiö pyysi pelastuslaitokselta apua sammuttamiseen torstaina, kun omat sammutusyritykset eivät ole toimineet, Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Toni Jaako sanoo.

— He ovat havainneet muutamia päiviä sitten, että lämpö nousee ja tajunneet, että todennäköisesti kytö palaa siellä sisällä jossain.

Pelastuslaitos kävi torstaina täyttämässä siilon vaahdolla, jotta kytöpalo tukahtuisi. Varmistustoimenpide sekä tukahduttaa että sammuttaa paloa.

— Meiltä käydään täyttämässä isolla vaahtomäärällä siilorakenne kokonaan. Se saa vaikuttaa siellä päiviä, ja toivotaan, että se sammuu.

Yhtiön työntekijät jatkavat siilon lämpötilan tarkkailua ensi viikonlopun ylitse. Jos lämpötila laskee, palo on todennäköisesti sammunut. Jos lämpötila ei laske, pelastuslaitos käy lisäämässä vaahtoa siiloon.

Kytöpalo aiheuttaa pölyräjähdyksen riskin, jos hiiltä alettaisiin esimerkiksi siirtää puhaltamalla ennen kytöpalon sammumista.

Finnsementin tehdaspäällikön Jarkko Riepposen mukaan tehtaalla ei tarvita hiiltä juuri nyt, sillä uuni on vuosihuollossa.

— Kun kytöpalo saadaan sammumaan, hiili käytetään normaalisti, kun tuotanto käynnistyy.

Juttua täydennetty 16.1.2020 kello 18.48 tarkkailun ajanjakson ja vaahdon toimintatavan osalta.