Liftari-ansa, poikittainen maila ja sika hississä — Svetogorskin työmailta muistot ovat yhtä laveat kuin jättihankkeen mittakaavat

Hannu Ojala

Timo Ruoppa johti Sveton projekteja liki alusta valojen sammuttamiseen asti. Vuosien aikana kaupunkiin rakennettiin yli 1400 asuntoa.
Timo Ruoppa johti Sveton projekteja liki alusta valojen sammuttamiseen asti. Vuosien aikana kaupunkiin rakennettiin yli 1400 asuntoa.

Veikko Junna seisoo kahden nuoren naisen selän takana svetogorskilaisen 12-kerroksisen Suomi-talon sisäänkäynnin edessä. Pitäisi päästä sisälle.

Sähkölukko ja ovisummeri vahvistavat vanhaa venäläistä viisautta: luottamus hyvä, kontrolli parempi.

Vanha Sveton rakentaja, Finn-Stroin leivissä vuosina 1976—1991 haluaa näyttää tämän tietyn kerrostalon pientä neljänä hengen hissiä, johon hänen tarinansa liittyy.

Naiset soittelevat läpi talon huoneistoja, päästäkseen hoitamaan asioitaan. Junna on mukana Svetogorskin suomalaisten rakentajien muistelomatkalla.

Sika hissiin ja parvekkeelle

Hannu Ojala

Veikko Junna ja talo, joka on sikatarinan syntypaikka.
Veikko Junna ja talo, joka on sikatarinan syntypaikka.

Veikko Junna muistaa mummon ja suuren sian.

— Mummo oli joutunut lähtemään mökistään, jonka pihapiirissä hän oli pitänyt sikaa. Eihän sitä voinut jättää heitteille, eikä jättää muille.

Puna-armeijan kadun suomalaiset rakentajat näkivät muuton loppukohtauksen, kun he olivat luovuttamassa talon asuntoja tilaajan valvojille.

Sika tuotiin mummon mukana sisälle porraskäytävään. yritettiin turhaan sovittaa hissiin neljällä jalalla, nostettiin sitten pystyyn.

— Muuten se ei olisi mahtunut.

Mummon lailla se sai oman karsinansa modernin kerrostalon parvekkeelta. Se ei ollut ainoa potsi, joka odotti teurastuspäiväänsä uusissa kerrostaloissa, kun perinteinen kotitarvetalous kohtasi modernin kaupunkiasumisen Svetogorskissa.

Elettiin 80-lukua ja Svetogorskin rakennusprojektin kolmas vaihe oli loppusuoralla.

Tuttua ruokaa ja juomana mehua

Hotelli Svetogorskin ravintolan salissa istuu lounaalla viisitoista suomalaista rakentajaveteraania, jotka tekivät osaltaan valmiiksi vuonna 1972 alkaneen ja 19 vuotta kestäneen 1,7 miljardin euron rakennusprojektin.

Kasvot ovat monella pyöristyneet rakennusvuosista, niin on käynyt jo muistoillekin.

Onko väliä, valmistuiko suomalaisten rakentama hotelli vuonna 1883 vai seuraavana vuonna?

Se kuului joka tapauksessa 3. vaiheen lisäkohteisiin, joita tehtiin vuosina 1982—1985.

Hannu Ojala

Finn-Stroin hovikuvaaja Jaakko Repo ja toimitusjohtaja Risto Kangas-Ikkala Kosyginille lahjoitetun saunan edessä. Sauna vihittiin projektin ensimmäisen vaiheen peruskiven muurauksen yhteydessä.
Finn-Stroin hovikuvaaja Jaakko Repo ja toimitusjohtaja Risto Kangas-Ikkala Kosyginille lahjoitetun saunan edessä. Sauna vihittiin projektin ensimmäisen vaiheen peruskiven muurauksen yhteydessä.

Hannu Mutanen syö pöytään tuotua borssikeittoa, joka on seurannut valmiiksi katettua Salat Olivierin paikallista muunnelmaa.

Molemmat ovat suomalaisille perin tutuksi tulleita ruokia venäläisessä pöydässä. Vain vodka puuttuu.

Kyyditsemisestä kulkulupa hyllylle

Mutasen tarinaan ei liity alkoholi vaan tytöt, joiden takia hänen kulkulupansa oli kaksi viikkoa hyllyllä. Se tarkoitti kahden viikon palkatonta pakkolomaa.

Mutanen oli työporukassa joka teki maanrakennustöitä tehdasalueella ja suomalaisille osoitetuilla asuntokohteilla.

Hannu Ojala

Paavo Kuismalla oli taksilupa Svetogorskiin. Vuorokaudessa matkoja rajan yli saattoi kertyä jopa 20.
Paavo Kuismalla oli taksilupa Svetogorskiin. Vuorokaudessa matkoja rajan yli saattoi kertyä jopa 20.

— Lähdin illalla viemään kuormaa Puna-armeijan kadulta kaatopaikan suuntaan maankaatopaikalle. Kun tulin takaisin otin kyytiin kaksi liftaamassa ollutta tyttöä. Heti kadun päässä oli miliisiauto odottamassa. Minut kuulusteltiin ja asiasta ilmoitettiin aamulla työnantajalle. Yhteydenpito paikallisiin oli kiellettyä, ja rajanylitykseen vaadittavat kulkulupa lähti hyllylle.

On vahva epäilys, että kyse oli syystä tai toisesta viritetystä ansasta, ja liftarit toimivat yhteistyössä miliisin kanssa.

Kolmen lain alaisia

Suomalaiset rakentajat olivat Svetogorskissa kolmen lain alaisia. Heihin sovellettiin Suomen ja Venäjän lain lisäksi Finn-Stroin hallinnollisia määräyksiä, joiden sanktiot olivat monessa tapauksessa kaikista ankarimpia.

Sääntöjen rikkomisesta kulkulupa voitiin laittaa määräajaksi hyllylle tai ottaa kokonaan pois.

Työsuojelupäällikkönä vuosina 1980—1985 toimineelle Pertti Ahokkaalle kulkulupien peruuttaminen tuli hyvin tutuksi.

— Töihin pääsivät kaikki, joilla oli vähäkin kokemusta kirvesmiehenä tai raudoittajana. Porukka oli kirjavaa.

1 300 miehen joukossa oli ainakin sata sellaista, jotka käyttivät päivänsä vain kortinpelaamiseen, trokaamiseen ja juopotteluun.

Potkuja venäläisten piikkiin

Työnantajaa edustanut Ahokas ja työntekijöiden valitsemat luottamushenkilöt toimivat hiljaisessa yhteistyössä työmaan siivoamiseksi.

— Esitimme tilaajalle näiden tiettyjen työntekijöiden kulkulupien hylkäämistä. Ei syntynyt riitoja irtisanomisista, koska asia voitiin laittaa venäläisten tiliin, Ahokas paljastaa.

Pääsarjatasolla jääkiekkoa noina vuosina pelannut Ahokas sai tehtäväksi koota suomalaisten joukkueen ystävyysotteluun venäläisiä vastaan.

Hannu Ojala

Tehdaskierrokselle pääsy Svetogorskissa edellyttää pukeutumista suojavarusteisiin.
Tehdaskierrokselle pääsy Svetogorskissa edellyttää pukeutumista suojavarusteisiin.

— Otin mukaan joitakin Ketterän pelaajia pelastuslaitokselta, joka oli yhteistyökumppanimme. Pieksimme venäläiset oikein perusteellisesti.

Venäläiset ottivat asian raskaasti, ja asiaa käsiteltiin monta kertaa projektin johdon tapaamisissa. Venäläisten mielestä Finn-Stroi oli koonnut ammattilaisjoukkueen.

Asia ei jäänyt tähän. Seuraavana talvena suomalaiset saivat vastaansa joukkueen, josta tunnistettiin Leningradin SKA:n pelaajia.

— Mailaa käytettiin paljon, ja minä sain oikein erikoiskäsittelyn, Pertti Ahokas muistelee.

Venäläiset eivät sietäneet häviämistä.

Kaupunkiin nousi yli 1 400 asuntoa

Timo Ruoppa mainitaan henkilönä joka sammutti valot Finn-Stroin työmailla Svetogorskissa, jossa hän toimi projektin johtajana.

Kun suomalaiset lähtivät omalle puolelleen, tehdasalueen lisäksi kaupunkiin oli saatu yli 1 400 uutta asuntoa, hotelli, jäteveden puhdistamo ja urakkasopimusten ulkopuolelta hyppyrimäki.

Mäki esitettiin rakennettavaksi vastikkeena siitä, että maanrakentamisen aikana kaivettua soraa oli käytetty muissa kohteissa.

Suomalaisten urakoimat asunnot olivat suosittu esittelykohde neuvostomaan vierailijoille. Timo Ruoppa muistaa erityisesti kiinnostuksen keittiöiden rosteripintaisiin tiskipöytiin. Se oli uutta Neuvostoliitossa.

Valitukset huonosti suunnitelluista vessoista eivät olleet vain suomalaisten keksimää pilaa naapureista.

— Tuli valitus, että jätevedenpuhdistamon vessojen lamput on asennettu väärin, ja se oli aiheuttanut jalan katkeamisen.

Veikko Junna sanoo ihmetelleensä outoa reklamaatiota.

Paikallinen kulttuuri tunsi tarpeiden teon kyykkyasennossa. Mies oli noussut pytyn reunoille, pää osunut lamppuun ja jalka lipsahtanut pytyn sisälle, taittunut ja katkennut.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.