Tulli on toimittanut Venäjän viranomaisille listan rahoitusyhtiöstä, joiden autoilla suomalaisten tulisi päästä rajan yli – ”Sitä voidaan pitää selvänä, että rajan yli on päässyt helpommin”

Kai Skyttä

Uusi säädös on vaikeuttanut suomalaisautoilijoiden pääsyä Venäjälle. Arkistokuva.
Uusi säädös on vaikeuttanut suomalaisautoilijoiden pääsyä Venäjälle. Arkistokuva.

Suomen tulli on toimittanut venäläisviranomaisille listan rahoitusyhtiöistä, joiden omistamilla autoilla suomalaisten tulisi päästä ylittämään itäraja maksamatta vakuusmaksua.

Tulli ilmoitti viime viikolla lähettäneensä suurimmille rahoitusyhtiöille kyselyn, jossa tiedusteltiin niiden halukkuutta vapautua asiakkaidensa autojen vakuusmaksuvelvollisuudesta rajanylityksen yhteydessä. Tullin viestintäjohtaja Mika Parkkonen sanoo, että suostumuksensa tähän antaneita yhtiöitä kertyi iso joukko. Lista toimitettiin venäläisille perjantaina. Parkkosen mukaan listaa täydennetään lähipäivinä ja myöhemminkin yhtiöiden nimiä lisätään tarpeen mukaan.

Venäjällä tuli syyskuun alkupuolella voimaan laki, jonka mukaan ulkomaan kansalainen saa tuoda maahan vai yhden omistamansa auton kerrallaan. Uusi laki on vaikuttanut etenkin autonsa osamaksulla maksaneisiin suomalaisiin, jotka ovat autonsa haltijoita, mutta joiden auton omistajaksi on merkitty rahoitusyhtiö. Tilanne on johtanut autojen käännyttämisiin takaisin Venäjän rajalta. Vaihtoehtona on esitetty palautettavan vakuusmaksun maksamista.

Viime viikolla maiden viranomaiset sopivat, että Suomen tulli kerää venäläisille listan rahoitusyhtiöistä, joiden omistamat autot vapautettaisiin vakuuksista. Parkkonen ei osaa sanoa, onko perjantaina toimitettu lista jo vaikuttanut suomalaisautoilijoiden rajanylityksiin.

— Se on epäselvä prosessi, miten auton haltija voi varmistaa tilanteen. Venäjän tulli ei ole vielä tiedottanut, mikä on se tapa, jolla voi varmistua listauksesta.

Kapteeni Ossi Fonselius Kaakkois-Suomen rajavartiostosta sanoo, ettei rajavartiostokaan ole vielä saanut tietoa Venäjän tullin uusista käytännöistä. Hän ei osaa arvioida, onko tilanne rajalla helpottunut Tullin toimittaman listan ansiosta.

Fonseliuksen mukaan tullisäädöksen tiukka noudattaminen on kuitenkin lieventynyt viimeisen viikon aikana.

— Sitä voidaan pitää selvänä, että rajan yli on päässyt helpommin. Toisaalta on vielä sellaisia autoja, joiden matka on pysähtynyt rajatarkastukseen ja ne on käännytetty takaisin Venäjältä.