Etelä-Karjalassa susirintamalla on rauhallista — Tänä vuonna Imatran-Ruokolahden riistanhoitoyhdistyksen alueella on ilmoitettu vain 11 susihavaintoa, ja se on vähän

Yksittäinen susi on nähty muun muassa Syyspohjassa, Heinärikkilässä ja Kuokkalammilla. Rautjärven riistanhoitoyhdistykselle on ilmoitettu tänä vuonna neljä ja Etelä-Saimaan yhdistykselle seitsemän susihavaintoa.

katja Juurikko

Sudet tappoivat neljä lammasta Pirjo ja Marko Vanhalan tilalla Kymenlaaksossa. Kuvassa pariskunnan lisäksi suurpetoyhdyshenkilö Tom Rikberg ja bordercollie Pimu.
Sudet tappoivat neljä lammasta Pirjo ja Marko Vanhalan tilalla Kymenlaaksossa. Kuvassa pariskunnan lisäksi suurpetoyhdyshenkilö Tom Rikberg ja bordercollie Pimu.

Susihavaintojen määrä on vähentynyt Imatran seudulla huomattavasti kahteen edellisvuoteen verrattuna, kertoo suurpetoyhdyshenkilö Hannu Kurki Imatran-Ruokolahden riistanhoitoyhdistyksestä.

Imatran-Ruokolahden riistanhoitoyhdistykselle on ilmoitettu tähän mennessä vuotta 11 susihavaintoa.

Kurjen mukaan vaikuttaa siltä, ettei alueella ole ainuttakaan susilaumaa, sillä kaikissa tapauksissa kyse on ollut yksittäisestä, aikuisesta sudesta.

— Ensimmäinen havainto tuli helmikuussa Heinärikkilästä ja viimeisin kesäkuussa Kuokkalammilta, Kurki kertoo.

Lisäksi havaintoja on ainakin Syyspohjasta ja Kukonharjusta.

Samasta yksilöstä tuskin on kyse. Yksinäisellä sudella ei ole vakiintunutta reviiriä, ja ne liikkuvat paljon. Yksittäisiä susia tulee ja menee Venäjän suunnasta, ja tilanteet elävät päivittäin, Hannu Kurki kuvailee.

Sama suunta naapuriyhdistyksissä

Kurjen mukaan 11 havaintoa on vähän.

Vuonna 2018 riistanhoitoyhdistykselle ilmoitettiin Imatran seudulla 42 ja sitä edellisvuonna peräti 67 susihavaintoa.

Jälkimmäistä lukua selittää pantasusi Pele, jonka laumalla oli täällä reviiri. Sittemmin lauma on kadonnut.

Samansuuntainen tilanne on Rautjärven sekä Etelä-Saimaan eli Lappeenrannan alueen riistanhoitoyhdistyksissä.

Rautjärven riistanhoitoyhdistyksen tietokannasta löytyy vain neljä susihavaintoa tältä vuodelta. Vuonna 2018 havaintoja tehtiin viisi, sitä edellisvuonna 27.

Etelä-Saimaan riistanhoitoyhdistyksellä on tieto seitsemästä susihavainnosta tänä vuonna. Vuosina 2018 ja 2017 havaintoja tehtiin neljä ja 25.

Vahingoista ei ole tietoa

Kymenlaaksossa sudet raatelivat useita lampaita viikonloppuna.

Etelä-Karjalassa ei ole tietoa susivahingoista viime ajoilta. Metsästyskoiratkin ovat saaneet olla rauhassa, Hannu Kurki kertoo.

— Koirat ovat saaneet olla kuukauden ajan vapaana metsässä. En ole kuullut kontakteja olleen.