Jo sadat kotitaloudet myyvät aurinkosähköään Etelä-Karjalan sähköyhtiöille — Uusia tuottajia tulee lisää koko ajan

Itse tuotettu sähkö kannattaa kuitenkin käyttää mahdollisimman tarkkaan itse. Lappeenrannan Energialla on pientuotantosopimukset 241 asiakkaan kanssa, Imatran Seudun Sähkölle sähköä myy vajaat sata asiakasta.

Kai Skyttä

Antti Kososen ja Anna Keskisaaren Meltolassa sijaitseva nollaenergiatalo on varustettu useilla aurinkopaneeleilla.
Antti Kososen ja Anna Keskisaaren Meltolassa sijaitseva nollaenergiatalo on varustettu useilla aurinkopaneeleilla.

Etelä-Saimaa kertoi elokuun alussa Imatran Meltolassa sijaitsevasta nollaenergiatalosta. Jutussa talon toinen asukas, Anna Keskisaari sanoi, etteivät asukkaat itse kuluta kaikkea aurinkopaneeleiden tuottamaa sähköä, vaan loppu myydään sähköverkkoon.

Useimpien sähköyhtiöiden tavoin myös Imatran seudun sähkö ostaa yksityisten tuottamaa ylijäämäsähköä, kertoo Jussi Selenius, Imatran Seudun Sähkön energiapalvelut-liiketoimintayksikön liiketoimintapäällikkö.

— Tällä hetkellä myyjiä on vajaat sata. Meidän jakeluverkkomme alueella heidän määränsä on periaatteessa tuplaantunut joka vuosi, ja koko ajan tulee lisää, hän sanoo.

Myyjän täytyy olla sähköyhtiön asiakas, sillä Imatran seudun sähkö hyvittää asiakkaidensa sille myymän sähkön heidän sähkölaskussaan. Myös Lappeenrannan Energia hyvittää sähkön samalla tavalla.

Kai Skyttä

Sähköä energiayhtiöille myyvät asiakkaat ovat pääasiassa kotitalouksia.
Sähköä energiayhtiöille myyvät asiakkaat ovat pääasiassa kotitalouksia.

Pääosa sähkön myyjistä kotitalouksia

Lappeenrannan Energialla on voimassa pientuotantosopimukset 241 asiakkaan kanssa. Energiakaupan johtaja Marko Pollari kertoo, että energiayhtiölle sähköä myyvät pääasiassa kotitalousasiakkaat.

Aurinkovoimaloita on myös esimerkiksi teollisuuslaitosten, maatalousrakennusten, kauppojen ja koulujen katoilla, mutta ne käyttävät itse tuottamansa sähkön todennäköisemmin kuin kotitaloudet. Kotitalouksien kulutuspiikit osuvat aamuihin ja iltoihin, mutta aurinkovoimalat toimivat parhaalla teholla keskellä päivää, jolloin kotitalouksien kulutus on pienempää.

— Kaupat ovat auki päivällä, mikä käy yhteen aurinkovoimalan tuotannon kanssa. Myös maatilat ovat sellaisia, jossa tuotanto kulkee käsi kädessä kulutuksen kanssa, Pollari sanoo.

Tulevaisuudessa isompi osa kotitalouksien omaan käyttöön

Kuten monet muutkin sähköyhtiöt, Lappeenrannan Energia ja Imatran Seudun Sähkö ostavat sähkön kotitalouksilta tukkumarkkinahintaan, eli päivästä ja tunnista toiseen vaihtelevalla hinnalla.

Selenius muistuttaa, että parhaan hyödyn itse tuottamastaan sähköstä kuitenkin saa silloin, kun kuluttaa sen mahdollisimman pitkälle itse.

— Normaalissa omakotitalossa aurinkopaneelit kannattaa mitoittaa niin, että sähköstä menee myyntiin mahdollisimman vähän, Selenius sanoo.

Itse kuluttamalla säästää sähkön hinnan lisäksi myös sähköverot ja sähkönsiirtokulut.

— Kun sähkön myy sähköyhtiölle, siitä saatava hyöty tippuu noin kolmasosaan, Selenius kertoo.

Pollari uskoo, että lähitulevaisuudessa kotitaloudet pystyvät yhtä paremmin hyödyntämään itse tuottamansa sähkön. Apua voi olla esimerkiksi akkutekniikan kehityksestä tai sähköautojen yleistymisestä. Ylimääräistä sähköä voidaan hyödyntää myös lämminvesivaraajassa. Lisäksi sähköverkkoa voidaan kehittää älykkäämpään suuntaan.

Kai Skyttä

Aurinkopaneelin pinta näyttää tältä.
Aurinkopaneelin pinta näyttää tältä.